PSD a dat României un singur președinte, pe Ion Iliescu. Engleza vorbită de fostul șef de stat social-democrat a fost de multe ori subiect de glumă în România. De la Ion Iliescu, candidați precum Mircea Geoană, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă și-au încercat și ei norocul în cursa pentru alegerile prezidențiale însă fără succes. Iar limba engleză nu a fost un atu cu care candidații PSD, cu excepția lui Geoană, să se poată lăuda.
Întrebată când va susține un discurs în limba engleză, în 2019, Viorica Dăncilă spunea că peste o lună de zile. Aceeași replică a fost copiată, astăzi, de Marcel Ciolacu, la Antena 3.
„Într-o lună de zile o să ies în primul discurs în limba engleză, ca să lămurim şi lucrurile acestea. Dar eu vreau să fac o precizare: cred că preşedintele României trebuie să fie, în primul rând, un om curajos. Dacă acum se teme de o confruntare cu contracandidatul, mă gândesc cum se teme atunci când vorbeşte cu un preşedinte de stat sau de guvern şi trebuie să îşi susţină ţara. Şi cred că preşedintele României trebuie să fie un bun patriot, să gândească, să vorbească şi să simtă româneşte”, a spus Dăncilă în 2019.
Marcel Ciolacu a promis și el o emisiune, după 8 ianuarie!
“Pe data de 8 ianuarie o să vin la o emisiune să vorbim numai în engleză. Cu engleza mea nu tocmai perfectă am reușit să aduc România în Schengen, am reușit cu președintele Erdogan să circulăm numai cu buletinul. Doamna Meloni mi-a spus că vorbesc acceptabil engleză. Pentru prima dată Biserica Ortodoxă e recunoscută, cu Pedro Sanchez am reușit să discut dubla cetățenie a românilor, cu Olaf Scholz să discut despre parteneriatul comercial cu Germania. Cu engleza mea am reușit toate aceste lucruri în numai un an și ceva. Câte a realizat domnul Iohannis? Eu o să mai realizez. O să închid și cu Schenghenul terestru, să închid și cu vizele pe SUA, avem și un vicepreședinte la Comisie, nu mai blocăm pensiile, avem noua legea a pensiilor în care am închis toate inechitățile din sistem. Până pe 8 ianuarie nu o să fie o problemă!, a spus Ciolacu după ce i s-a cerut să își spună, pe litere, numele în engleză”.