Partidul de centru-dreapta GERB, în frunte la alegerile anticipate – exit-poll


Partidul bulgar de centru-dreapta GERB este pe primul loc după alegerile parlamentare anticipate de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, dar va trebui să găsească parteneri de coaliţie pentru a forma un guvern, relatează Reuters preluat de news.ro

Un sondaj realizat de Alpha Research arată că GERB a obţinut 26,2% din voturi, în timp ce partidul reformist Continuăm Schimbarea (PP) este pe locul al doilea, cu 15,7% din voturi.

Partidul ultranaţionalist Renaşterea ar urma să se claseze pe locul al treilea, cu 14,5% din voturi, în timp ce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate (MRF), care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, ar urma să obţină 14,3%.

GERB ar obţine 73 de locuri în parlamentul de 240 de locuri, în timp ce PP ar obţine 44 de locuri, iar Renaşterea şi MRF 41 şi, respectiv, 40 de locuri, potrivit sondajului Alpha Research.

Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă şi funcţională pentru a accelera fluxul de fonduri UE în infrastructura sa care scârţâie şi pentru a o împinge spre adoptarea monedei euro şi participarea deplină la spaţiul Schengen.Votul de duminică, al şaselea în trei ani, a fost declanşat de prăbuşirea, în martie, a coaliţiei formate din GERB şi PP.

“Nimeni nu atinge succesul fără să recunoască ajutorul celorlalţi. Cei încrezători recunosc acest ajutor cu recunoştinţă. Mulţumesc, GERB! Mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut!”, a scris liderul GERB şi fostul premier Boyko Borissov pe pagina sa de Facebook după ce au apărut sondajele la ieşirea de la urne.