facebook
Connect with us

Politică

(P) Toader Paleologu, candidat PMP la prezidențiale: Prostia duce la corupție. Pune o nulitate într-o funcție publică și peste cîteva luni va avea dosar penal

(P) Toader Paleologu, candidat PMP la prezidențiale: Prostia duce la corupție. Pune o nulitate într-o funcție publică și peste cîteva luni va avea dosar penal

Candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Toader Paleologu, afirmă că președintele Klaus Iohannis a asistat pasiv la degradarea ”pas cu pas” a funcției prezidențiale, iar Dan Barna adună doar o mică parte din voturile USR-PLUS.

Rep: Domnule Paleologu, mai era nevoie de un al treilea candidat important care să se adreseze electoratului de centru-dreapta pe lângă Klaus Iohannis şi Dan Barna?Toader Paleologu: Oi fi al treilea în ordine cronologică, dar sînt primul în ordinea legitimității de dreapta. Iohannis a fost un președinte neputincios, care a asistat pasiv la degradarea “pas cu pas” a funcției prezidențiale. Iar Dan Barna este un candidat neputincios, care nu adună decît o mică parte din voturile USR-PLUS. Amicii din USR-PLUS au comis o gravă eroare de casting nominalizîndu-l pe Dan Barna.

Rep: Care sunt bornele de traseu care trebuie parcurse pentru a vă vedea în turul II al prezidenţialelor şi apoi viitorul şef al statului?Simplu. Întîi trebuie să-l depășesc pe domnul Barna și apoi pe doamna Dăncilă. Iar în turul doi domnul Iohannis nu va mai putea fugi de dezbatere.

Una dintre criticile formulate de dumneavoastră la adresa Preşedintelui Iohannis ţine de faptul că a numit trei prim-miniştri din partea PSD, ultimul chiar Viorica Dăncilă. Cum ar fi procedat Preşedintele Theodor Paleologu într-o astfel de ipostază? N-aș fi făcut suita de greșeli care au dus la dezastrul din noiembrie 2016. Președintele Iohannis a ratat cu poarta goală și nu dă nici un semn că ar fi învățat ceva. E un proverb german pe care poate că îl va înțelege: “Wem nicht zu raten ist, dem ist auch nicht zu helfen”.

Cît despre numirea doamnei Dăncilă, e clar că și-a făcut un calcul: să îngroape PSD-ul și să-și asigure realegerea. Din păcate, nu a îngropat doar PSD-ul, ci și România.

Poate un reprezentant al elitei intelectuale româneşti, aşa cum sunteţi dumnevoastră, să atragă voturile majorităţii românilor? Se vorbeşte mult despre ruperea de realitate a politicienilor de la noi de oamenii obişnuiţi. Cât de conectat sunteţi dumneavoastră de realităţile sociale şi economice cu care se confruntă cei mai mulţi dintre români? Mi se pare tocmai că președintele Iohannis, izolat în Olimpul de la Cotroceni, e complet rupt de realitate. N-oi cunoaște eu toate aspectele realității românești, dar tot sînt contectat la mare parte dintre problemele cu care se confruntă orice român. Și cel mai important e că învăț non-stop.

În ultima perioadă, aţi fost implicat în mai multe schimburi de replici cu reprezentanţi sau susţinători ai USR. De unde această tensiune creată aparent artificial? E vorba de fan clubul lui Barna și nicidecum de USR în ansamblul său. Barna crede că în acest fel poate opri hemoragia. Greșește. În loc să-și asmută sicofanții împotriva mea ar fi mai inspirat să accepte dezbateri cu mine și cu ceilalți candidați. E regretabil că se comportă exact precum Iohannis și Dăncilă. Membrii, simpatizanții și votanții USR-PLUS sînt în covîrșitoarea lor majoritate oameni cu studii și discernămînt. Ei văd că Barna fuge de dezbateri. Îi e frica, la fel cum le e frică doamnei Dăncilă și domnului Iohannis. În plus, ticăloșia acestor atacuri la adresa mea îi îndepărtează pe USR-iștii onești.

Cei din USR susţin mai mult sau mai puţin voalat că această candidatură a dumneavoastră afectează şansele lui Dan Barna de a intra în turul II al prezidenţialelor în faţa Vioricăi Dăncilă. Cum comentaţi această acuzaţie? “Cei din USR”? Nicidecum. E vorba, așa cum vă spuneam, de fan clubul lui Barna. Prestația domnului Barna e principala piedică pe drumul său către al doilea tur. Eu le ofer celor din USR și PLUS o alternativă serioasă la președintele Iohannis. Eu aud dinspre USR și PLUS voci care-mi spun : “Bine că v-ați înscris dvs în cursă. Avem cu cine vota.”

Aţi fost exclus din PNL în 2016 după ce aţi criticat conducerea PNL în termeni duri după eşecul de la locale, mai ales la nivelul Bucureştiului. Spuneaţi atunci că a existat „o suită de imbecilităţi piramidale”. În ce relaţii mai sunteţi cu reprezentanţii PNL? Vă reamintesc că una dintre acele imbecilități piramidale era tocmai sabotarea victoriei lui Nicușor Dan și Clotilde Armand la alegerile locale din 2016. Și în PNL, ca și în USR și PLUS, am numeroși susținători. Unii îndrăznesc să ridice capul, alții preferă să acționeze cu discreție.

Se tot vorbeşte în spaţiul public despre nevoia unei reforme constituţionale. Dacă veţi deveni Preşedinte al României, ce modificări credeţi că ar trebui să fie introduse în Legea fundamentală? Este una dintre principalele mele teme de campanie. În primul rînd, cred că românii au dreptul la o dezbatere privind forma de guvernămînt. Nu ezit să ridic problema monarhiei constituționale. Sentimentul meu este că majoritatea românilor sînt atașați principiului alegerii președintelui de către întreg poporul. Dacă așa stau lucrurile, e clar că avem nevoie de ajustări privind atribuțiile președintelui: să poată dizolva Parlamentul în vederea de alegeri anticipate, să poată înlocui primul ministru, să aibă cel puțin un drept de veto în privința numirii comisarului european etc.

Care sunt proiectele lăsate de administraţia Băsescu care nu au fost continuate de Preşedintele Iohannis şi care ar merita să fie continuate? Reducerea numărului de parlamentari în conformitate cu referendumul din 2009, schimbarea sistemului electoral în conformitate cu referendumul din 2007, punerea în operă a rapoartelor comisiilor prezidențiale privind patrimoniul, demografia etc.

Cum catalogaţi evoluţia politicii externe a României în cei cinci ani de mandat ai Preşedintelui Iohannis? Președintele Iohannis nu e Dr. Jekyll și Mr. Hide: el e același om în țară și în străinătate. Să nu vă imaginați că e altfel pe scena internațională decît pe cea de acasă. Lipsa lui de implicare și ticăloșia PSD-ului au dus la o gravă degradare a diplomației românești.

Cum arată astăzi diplomaţia românească şi ce modificări şi-ar dori fostul ambasador Theodor Paleologu să aducă acestui sistem devenit aproape o castă închisă? O să vă răspund pe două paliere: marile direcții de acțiune diplomatică și bucătăria diplomației române. În primul rînd România trebuie să fie implicată în soluționarea gravei crize prin care trece Uniunea Europeană: migrația masivă, șomajul în rîndul tinerilor, lipsa de coerență a diplomației europene. Solidaritatea transatlantică este cel mai eficient garant al democrației în Europa. Cît despre bucătăria diplomației române, voi fi extrem de atent la fiecare detaliu. Convingerea mea este că arta diplomației este precum un roman tolstoian: măreția provine din atenția la detalii.

Aţi lansat un slogan electoral devenit viral – „fără proşti în funcţii publice”. Ce este mai gravă în România: corupţia sau incompetenţa? Sunt fenomene distincte, dar interconectate. Corupția duce la proliferarea incompetenților și impostorilor la toate nivelele. Iar prostia duce la corupție: pune o nulitate într-o funcție publică și peste cîteva luni va avea dosar penal.

Aveţi un mic proiect de antreprenoriat cultural numit „Casa Paleologu”. Cum vede micul afacerist Paleologu sistemul fiscal-bugetar din România şi relaţia existentă între mediul de afaceri şi stat? Mă amuză grozav formula dumneavoastră. „Micul afacerist” mă duce cu gîndul la o replică dintr-un film de Woody Allen: „This guy has a little pizzeria, but a lot of influence”. Casa Paleologu este cea mai bună prăvălie de idei din oraș. În plus, ne extindem și în provincie. Sunt unul dintre milioanele de români care duc statul român în spinare și de care statul își bate joc. Avem nevoie de reguli clare, de predictibilitate, de continuitate. Birocrația, suprareglementarea și zăpăceala din finanțele publice sufocă economia reală.

Presupunând că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va trece, consideraţi că ar fi nevoie de un Guvern politic asumat de opoziţie, un Executiv de tehnocraţi pe modelul Cioloş sau forţarea unor alegeri anticipate? Depinde de prea mulți factori ca să vă răspund acum. Nu e clar cu cît va trece, nu e clar ce jocuri vor face Ponta și Tăriceanu, nu e clar pe cine vrea să pună Iohannis în funcția de premier. E ceață totală.

Cine ar fi Premierul ideal dacă ajungeţi Preşedintele României şi Guvernul Dăncilă cade? Nu există premier ideal. Președintele desemnează premierul în funcție de circumstanțe. Dar fiți fără grijă, nu voi numi pușlamale. Voi avea grijă de prestigiul statului român.

Unii vă acuză că sunteţi progresist, aţii vă descriu ca aparţinând curentului conservator. Cum v-aţi autodefini din perspectivă doctrinară? Ambii au dreptate. Sunt carpist. Petre Carp spunea mereu că progresul nu e posibil decît prin acumulare și conservare. Ca și Conul Petrache, sunt un conservator progresist. Așa se și numea partidul lui Marghiloman.

Faceţi adesea apel la trecut şi la învăţăturile tatălui dumneavoastră. Cum credeţi că v-ar consilia Alexandru Paleologu astăzi dacă v-ar mai fi alături? În primul rînd, ar fi principalul meu susținător; dincolo de asta, am sta de vorbă în fiecare zi, dimineața la micul dejun și seara pînă tîrziu. Dimineața m-ar îmbărbăta pentru ziua de campanie care începe, iar seara am rîde cu poftă de gogomăniile de peste zi. Ale altora, firește, pentru că în politica românească poți miza întotdeauna pe prostia adversarului. E o valoare sigură.

Advertisement

Recent

Advertisement

Facebook

Loading...

Popular

X