Nici măcar PNRR nu poate justifica afectarea independenței justiției

Author:

Înrolarea calculatoarelor și serverelor din instanțele judecătorești în domeniul just.ro, gestionat de către Ministerul Justiției, creează o vulnerabilitate de natură să afecteze independența justiției, susține Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unui comunicat al CSM, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât joi că „prin înrolarea calculatoarelor și serverelor din instanțele judecătorești în domeniul JUST.RO, gestionat de către Ministerul Justiției, se creează o vulnerabilitate de natură să afecteze independența justiției”.

Astfel, pentru înlăturarea vulnerabilității privind independența justiției trebuie luate următoarele măsuri de natură tehnică, a stabilit Secţia pentru judecători a CSM:

„a) Încetarea procesului de înrolare a calculatoarelor și serverelor din instanțele judecătorești în domeniul administrat de Ministerul Justiției – JUST.RO. În cazul în care demersul a fost deja început sau finalizat, se va reveni la situația anterioară înrolării.

b) Reconfigurarea serverelor ECRIS fără a fi în relație de dependență cu domeniul JUST.RO. În cazul în care Ministerul Justiției nu asigură posibilitatea tehnică de configurare a serverelor în acest mod până la data de 01.10.2024, se va reveni la situația anterioară virtualizării, respectiv pe echipamente fizice existente, urmând a se relua procesul de virtualizare doar după ce este posibilă parcurgerea acestui proces în condițiile amintite anterior.

c) Configurarea și actualizarea soluțiilor informatice puse la dispoziția instanțelor, de către instanțe și minister, în așa fel încât funcționalitățile acestora să nu fie afectate prin măsurile prevăzute de lit. a și lit. b.

d) Monitorizarea zilnică de către instanțele judecătorești a accesului în echipamentele informatice pentru identificarea oricărui acces neautorizat, până la înlăturarea oricărei dependențe de domeniul JUST.RO”.

Potrivit comunicatului CSM, demersurile tehnice care urmăresc centralizarea echipamentelor instanțelor și stocarea datelor în mod centralizat în afara autorității judecătorești, cu justificarea necesității implementării unor mecanisme de finanțare, nu pot sub nicio formă prevala asupra garanțiilor de independență a justiției.

„În baza principiului cooperării loiale, solicită Ministerului Justiției să demareze procesul de transfer către Consiliul Superior al Magistraturii a tuturor atribuțiilor ce îi revin în domeniul IT vizând instanțele judecătorești, apreciind că acest proces reprezintă nu doar o măsură de conformare cu standardele europene, ci și un pas necesar pentru asigurarea unei justiții independente și eficiente”, se mai arată în documentul citat.

X