Inspectorii sanitar veterinari au aplicat, în ultimele trei zile, amenzi de peste 4 milioane de lei în urma verificărilor făcute în toată țară în supermarketuri și hipermarketuri, care au vizat verificarea condițiilor de igienă pentru produsele alimentare, în special pentru carnea de porc.
Printre neregulile constatate de inspectori se numără: depozitarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea cerințelor de trasabilitate, depozitarea necorespunzătoare și întreruperea lanțului frigorific, nerealizarea programului de autocontrol, funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar și deficiențe structurale în spațiile de depozitare.
Au fost făcute 1.117 de verificări în supermarketuri și hipermarketuri, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 395 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.240.401 lei.
De asemenea, au fost acordate 92 de avertismente, iar, ca măsură suplimentară, s-a dispus reținerea oficială a 959 kg de produse alimentare de origine animală și nonanimală.
Controalele sunt parte a eforturilor „pentru asigurarea unui nivel înalt de siguranță alimentară și protejarea sănătății publice, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă”, transmite ANSVSA.