Pavel Durov, fondatorul și patronul rețelei Telegram, oferă primele explicații după arestarea sa recentă din Franța. Acesta susține că a fost întotdeauna deschis dialogului și a colaborat cu autoritățile, iar modul autorităților franceze de a acționa va fi o descurajare pe viitor pentru orice persoane care va dori să inoveze în domeniul tehnologiei, din cauza riscului de a fi tras la răspundere pentru faptele unor terțe persoane care abuzează de produsul creat.
Postarea integrală a lui Pavel Durov:
„Vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul și dragostea voastră!
Luna trecută am fost audiat de poliție timp de 4 zile după ce am ajuns în Paris. Mi s-a spus că aș putea fi personal responsabil pentru utilizarea ilegală a Telegram de către alte persoane, deoarece autoritățile franceze nu au primit răspunsuri de la Telegram.
Acest lucru a fost surprinzător din mai multe motive:
1. Telegram are un reprezentant oficial în UE care acceptă și răspunde la solicitările UE. Adresa sa de e-mail a fost disponibilă public pentru oricine din UE care caută pe Google „Telegram EU address for law enforcement”.
2. Autoritățile franceze au avut numeroase modalități de a mă contacta pentru a solicita asistență. Ca cetățean francez, am fost un oaspete frecvent la consulatul francez din Dubai. Cu ceva timp în urmă, când mi s-a cerut, i-am ajutat personal să înființeze o linie directă cu Telegram pentru a face față amenințării terorismului în Franța.
3. Dacă o țară este nemulțumită de un serviciu de internet, practica consacrată este de a iniția o acțiune în justiție împotriva serviciului în sine. Folosirea legilor de dinaintea erei smartphone-urilor pentru a acuza un CEO de infracțiuni comise de terți pe platforma pe care o gestionează este o abordare greșită. Construirea tehnologiei este destul de dificilă. Niciun inovator nu va crea vreodată noi instrumente dacă știe că poate fi tras personal la răspundere pentru potențialul abuz al acestor instrumente.
Stabilirea echilibrului corect între confidențialitate și securitate nu este ușoară. Trebuie să reconciliați legislația privind protecția vieții private cu cerințele de aplicare a legii și legislația locală cu legislația UE. Trebuie să luați în considerare limitările tehnologice. În calitate de platformă, doriți ca procesele dvs. să fie coerente la nivel global, asigurându-vă în același timp că acestea nu sunt utilizate în mod abuziv în țările cu un stat de drept slab. Ne-am angajat să colaborăm cu autoritățile de reglementare pentru a găsi echilibrul corect. Da, ne susținem principiile: experiența noastră este modelată de misiunea noastră de a ne proteja utilizatorii în regimuri autoritare. Dar am fost întotdeauna deschiși dialogului.
Uneori, nu putem fi de acord cu autoritatea de reglementare a unei țări cu privire la echilibrul corect între confidențialitate și securitate. În aceste cazuri, suntem pregătiți să părăsim țara respectivă. Am făcut-o de multe ori. Când Rusia ne-a cerut să predăm „cheile de criptare” pentru a permite supravegherea, am refuzat – iar Telegram a fost interzisă în Rusia. Când Iranul ne-a cerut să blocăm canalele protestatarilor pașnici, am refuzat – și Telegram a fost interzisă în Iran. Suntem pregătiți să părăsim piețele care nu sunt compatibile cu principiile noastre, deoarece nu facem acest lucru pentru bani. Suntem conduși de intenția de a aduce binele și de a apăra drepturile fundamentale ale oamenilor, în special în locurile în care aceste drepturi sunt încălcate.
Toate acestea nu înseamnă că Telegram este perfectă. Chiar și faptul că autoritățile ar putea fi confuze cu privire la locul în care să trimită cereri este un lucru pe care ar trebui să îl îmbunătățim. Dar afirmațiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate. În fiecare zi eliminăm milioane de mesaje și canale dăunătoare. Publicăm zilnic rapoarte de transparență. Avem linii telefonice directe cu ONG-urile pentru a procesa mai rapid cererile de moderare urgente.
Cu toate acestea, auzim voci care spun că nu este suficient. Creșterea bruscă a numărului de utilizatori ai Telegram la 950M a cauzat dureri de creștere care au făcut mai ușor pentru infractori să abuzeze de platforma noastră. De aceea, mi-am făcut un obiectiv personal din a mă asigura că îmbunătățim semnificativ lucrurile în această privință. Am început deja acest proces la nivel intern și vă voi împărtăși foarte curând mai multe detalii cu privire la progresul nostru.
Sper că evenimentele din august vor avea ca rezultat ca Telegram – și industria rețelelor sociale în ansamblu – să devină mai sigure și mai puternice. Vă mulțumesc din nou pentru dragostea și meme-urile voastre”, scrie Pavel Durov pe canalul său de Telegram.
Pavel Durov, pus sub acuzare în Franța
Patronul Telegram Pavel Durov, al cărui arest preventiv a fost ridicat miercuri, a fost inculpat după ce a fost audiat de justiţia franceză şi i s-a impus ”interdicţia de a părăsi teritoriul francez”, relatează BFMTV.
Pavel Durov a fost arestat după ce a aterizat la bordul avionului său la Bourget, sâmbătă şi a fost plasat în arest preventiv timp de patru zile.
El a fost inculpat miercuri şi eliberat sub contârol judiciar, potrivit Procuraturii Republicii din Paris.
El a fost arestat cu privire la 12 infracţiuni şi a fost audiat de către justiţia franceză, care-l acuză de faptul că nu a acţionat împotriva unor utilizări delictuale ale mesageriei sale criptate de către abonaţi ai acesteia, prin lipsa unei moderări şi a unei colaborări cu anchetatorii.
Pavel Durov a fost inculpat cu privire la cele 12 infracţiuni, inclusiv ”complicitate la difuzare în bandă organizată de imagini cu minori cu un caracter pronografic” şi ”complicitate la trafic de droguri”.
Telegram respinge aceste acuzaţii şi dă asigurări că ”se confomează dreptului UE”, DSA, legea europeană care impune reguli marilor polatforme, inclusiv desfăşurarea nor instrumente de moderare.