Momentul în care serviciile secrete din SUA au crezut cu tărie că Putin va lansa bomba nucleară

Author:

Directorul CIA, Bill Burns, a explicat că, în anul 2022, după ce Rusia a pierdut teritorii însemnate în Harkov și Herson a existat un risc real ca Vladimir Putin să ordone un atac cu rachete nucleare tactice.

“Putin este un tiran. Va continua să-și facă auzită vocea din când în când”, a adăugat el. Burns consideră că nu ar trebui să luăm întotdeauna amenințările Kremlinului la propriu. Totuși, el a povestit un episod în care CIA credea că Rusia folosea rachete nucleare tactice. “A existat un moment în toamna lui 2022 în care cred că a existat un risc real de utilizare potențială a armelor nucleare tactice”. Armata ucraineană provocase două înfrângeri severe adversarului său, forțându-l să abandoneze periferia Harkovului și orașul Herson.

Întâlnire între SUA și Rusia, iar apoi s-au calmat spiritele

“Niciunul dintre noi nu ar trebui să-și asume cu ușurință riscurile escaladării”, a explicat Bill Burns. “Nu m-am gândit niciodată… că ar trebui să fim intimidați în mod inutil de asta”, a continuat el. În urma acestei alerte privind o posibilă utilizare a nuclearului, Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA să se întâlnească cu Serghei Narîșkin, omologul său rus, în Turcia, “pentru a preciza foarte clar care ar fi consecințele acestui tip de escaladare”. Un mesaj care pare să fi fost primit puternic și clar, pentru că nu a fost trasă nicio rachetă care să poarte un focos nuclear.

Atitudinea care trebuie adoptată față de Rusia, cu complexul ei obsesional și amenințările sale nucleare, este o chestiune recurentă în diplomațiile occidentale. Bill Burns povestește această anecdotă în timp ce Ucraina solicită autorizația de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Statele Unite, temându-se de o escaladare, o autorizează doar în anumite condiții, dar guvernele francez și britanic i-au fost mai favorabile. Acesta din urmă susțin că Moscova ține cont doar de raportul de putere.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

X