facebook
Connect with us

Justitie

Mizeria legii recursului compensatoriu: Cei 7 violatori din Vaslui, liberi

Cei şapte tineri din comuna Văleni (judeţul Vaslui), care au agresat şi sechestrat o tânără în noiembrie 2014, când se întorcea de la şcoală, au profitat din plin de legea recursului compensatoriu, creaţia coaliţiei de guvernare a PSD-ALDE. Astfel, aceştia care „au fost condamnați la 10 ani, 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare – astăzi toți sunt liberi, grație recursului compensatoriu”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, în conferința SuperTeach susținută în fața profesorilor, la Cluj-Napoca, potrivit EduPedu.ro.

Cei şapte tineri au fost condamnaţi în 2015 la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare şi au fost închişi la Penitenciarul Vaslui, unde executat pedepsele în regim semideschis. Surse din cadrul Penitenciarului Vaslui, citate de cotidianul „Adevărul“, subliniau în ianuarie 2018, că Ioan Surleac, inculpatul care a primit pedeapsa cea mai mică (de şase ani de închisoare) a fost propus pentru eliberarea condiţionată în luna februarie 2018, în timp ce Alin Rotaru şi Bogdan Boicu (condamnaţi la 6 ani şi 4 luni, respectiv 6 ani şi 6 luni) au fost propuşi propuşi pentru liberarea condiţionată, după jumătatea anului 2018.

Din punct de vedere calendaristic, cei trei violatori din Vaslui nu executaseră, până în 2018, decât jumătate din pedepsele primite, însă au câştigat zile de libertate în baza recursului compensatoriu, urmare a condiţiilor grele de detenţie invocate.

Iniţial, cei şapte tineri au fost încarceraţi la Penitenciarul Iaşi, unde au executat pedepsele în regim închis. Acolo s-au plâns de condiţiile grele de detenţie. Pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiţii precare, deţinuţilor, potrivit legii, li s-au acordat 6 zile ca fiind executate. Cei şapte tineri, originari din localitatea Văleni, au fost arestaţi preventiv pe 12 noiembrie 2014, fiind acuzaţi că au violat ore în şir o elevă de 18 ani, pe care au acostat-o pe drumul de întoarcere de la şcoală spre casă.

Pe 9 aprilie 2015, au fost plasaţi în arest la domiciliu, măsură care a fost înlocuită cu controlul judiciar pe 22 iunie 2015. Pe 17 august 2015, pe fondul indignării fără precedent stârnite în rândul opiniei publice, cei 7 tineri au fost reîncarceraţi până la pronunţarea sentinţei.

Pe 11 noiembrie 2015, Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă în acest caz şi a decis pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii, cuprinse între 6 şi 10 ani. Din condamnări, urma să se scadă cele aproape 12 luni de arest preventiv şi arest la domiciliu.

Până în ianuarie 2018, cei 7 tineri din Văleni executaseră 36 de luni de închisoare. Niciunul dintre ei nu achitase daune morale victimei, deşi Instanţa îi obligase la plata sumei de  70.000 de lei, drept despăgubire.

Singurul care ar fi arătat milă faţă de victimă ar fi fost Ioan Surleac, cel care a intrat în comisia de eliberări condiţionate în a doua jumătate a lunii februarie 2018, este cel faţă pe care victima ar fi fost dispusă să îl ierte, pentru că le-ar fi cerut celorlalţi să nu o mai batjocorească şi să o ducă acasă.

Adolescenta a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. Pe tot parcursul procesului, cei şapte tineri au au scandalizat opinia publică prin atitudinea sfidătoare şi campania agresivă de denigrare a victimei care au susţinută prin intermediul rudelor şi a prietenilor.

De asemenea, susţinătorii violatorilor au fost extrem de vehemenţi: au ameninţat jurnaliştii că adună tot satul să îi violeze, iar la finalul procesului au sărit la bătaie, fiind cu greu liniştiţi de forţele de ordine. Disputele pe seama acestui caz au apărut după ce violatorii au început să fie apăraţi de comunitatea locală, care considera victima principala responsabilă, sătenii din Văleni apreciind că aceasta ”a primit ceea ce a meritat”.

De asemenea, amicii celor şapte violatori au susţinut că de fapt victima nu a fost violată, ci a avut parte de ”sex surpriză” şi nu merită ”cinci ani de închisoare pentru cinci minute de plăcere”.

FOTO. Cătălina Ponor, noul ambasador al campaniei anti-bullying „Cartoon Network Clubul Prieteniei”

Advertisement

Recent

Advertisement

Facebook

Loading...

Popular

X