Mii de angajați au rămas deja fără loc de muncă și urmează alții luna aceasta

Author:

Concedierile în masă, la fabricile din România, au început încă din 2024 și continuă în 2025. Unele uzine de la noi din țară s-au închis anul trecut, iar altele și-au restrâns activitatea sau urmează să facă acest lucru. Deja mii de români au rămas fără locurile de muncă și alte câteva sute vor fi dați afară chiar luna aceasta.

Semnalele nu sunt deloc încurajatoare, ci confirmă că tot mai multe domenii de activitate și industrii sunt grav afectate de scăderea vânzărilor și reducerea exporturilor. Printre cele mai expuse sunt industria auto și domeniul confecțiilor textile, dar și industria IT.

Concedieri colective în 2025, în Maramureș, la un producător de mobilă: 379 de oameni lăsați fără loc de muncă

​Taparo, producător de mobilier care a intrat în insolvenţă în noiembrie la propria cerere, a trimit o notificare Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş prin care anunţă concedierea a 379 de oameni, adică peste 40% din numărul mediu de salariaţi raportat la Ministerul de Finanţe în anul 2023.

„Conform notificării primite de la compania SC Taparo SA Tărgu Lăpuş vor fi concediaţi 379 de salariaţi, activitatea principală a acestora fiind în domeniul fabricării de mobilă. În acest moment, nu deţinem date complete privind pregătirea profesională a persoanelor afectate”, a spus Mihaela Oana Oşanu, director executiv în cadrul AJOFM Maramureş, la solicitarea ZF.

Fabrică de lactate închisă și concedieri masive în Miercurea Ciuc: 100 de angajați rămân fără loc de muncă în 2025

Cea mai mare fabrică de lactate din Transilvania, Lactalis, își oprește producția la unitatea din Miercurea Ciuc, iar angajații sunt concediați. Produsele vor rămâne însă pe piață, acestea urmând să fie fabricate în alte unități din țară.

Fabrica Lactalis are în portofoliu branduri celebre precum Zuzu, Albalact, Covalact de Țară, La Dorna etc.

„Angajații noștri au fost informați și vom acorda prioritate sprijinului lor în perioada următoare. În același timp, ne reconfirmăm angajamentele de investiții pe termen lung în piața din România, ca parte integrantă a strategiei noastre de afaceri”, a explicat Onur Barim, directorul general al Lactalis România, conform Romaniatv.ro.

La fabrica de la Miercurea Ciuc erau angajați aproximativ 100 de oameni.

Concedieri colective în ianuarie 2025, în Olt: 100 de angajați din domeniul confecțiilor textile

Angajatorii din judeţul Olt au notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt privind disponibilizarea colectivă a unui număr total de 88 de salariaţi din domeniul confecţiilor textile, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Elena Iordache.

Lactalis are cinci fabrici în țara noastră, cele mai mari fiind cele din Oiejdea (județul Alba), Sfântu Gheorghe (județul Covasna) și Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava), alături de fabrica de sucuri naturale din Tunari (județul Ilfov).

În judeţul Olt, tot în domeniul confecţiilor textile, au avut loc disponibilizări şi în luna decembrie 2024, când o unitate a anunţat şi operat concedierea colectivă a 12 angajaţi.

Domeniul confecţiilor textile a cunoscut un declin, în judeţul Olt, în ultimii opt ani, fapt reflectat atât de concedieri colective operate aproape în fiecare an, închideri de unităţi de producţie în lohn, cât şi de valoarea produselor exportate.

Exporturile de materii şi articole textile produse de companiile din judeţul Olt erau de peste 60 de milioane de euro anual, însă în primele opt luni ale anului 2024 au fost de numai 19,1 milioane de euro.

Concedieri în masă la subsidiara Amazon din România: Sute de angajați dați afară de la 1 ianuarie 2025

Compania americană Amazon a hotărât să închidă o parte din operațiunile AI din România, măsura urmând să afecteze 400 de angajați ai subsidiarei locale, care urmau să fie concediați de la 1 ianuarie 2025.

„După o analiză atentă, am anunțat că analizăm opțiunea de a închide operațiunile AGI (Artificial General Intelligence – n.r.) Data Services din România. Am notificat deja angajații ale căror roluri ar putea fi afectate și ne angajăm să îi sprijinim pe parcursul tranziției”, a transmis Amazon consultantului de business Doru Șupeală, în noiembrie 2024.

Amazon deține în România mai multe companii, respectiv Amazon Development Center România, care a avut un număr mediu de angajați de 3.770 în 2023, Amazon Data Services Romania – zero angajați, Amazon Kuiper Services Europe SARL Luxemburg Sucursala București (companie înființată în 2024, nu există date publice cu privire la numărul de angajați), Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala București – 19 angajați în 2023, Amazon MLS Romania – 486 angajați în 2023.

Un producător de piese auto cu mai multe fabrici în România a anunțat zeci de mii de concedieri, din 2024 până în 2027

Forvia, al șaptelea cel mai mare producător din lume de componente auto, face zeci de mii de concedieri. Directorul general al companiei a confirmat această măsură în luna octombrie 2024, însă nu a menționat câți angajați din România vor fi afectați de disponibilizări.

Forvia ar fi vrut să elimine nu mai puțin de 10.000 de posturi – 2.800 până la finalul anului 2024 și încă 3.000 în 2025. Restructurarea ar trebui să se încheie în 2027, potrivit bugetul.ro.

Grupul francez este rezultat din fuziunea companiilor Faurecia și Hella și are colaborări cu constructori auto precum Stellantis şi Volkswagen.

Forvia are mai multe fabrici în România: cinci fabrici Faurecia la Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea, Căţeasca şi încă cinci centre de proiectare şi dezvoltare, un centru administrativ şi trei unităţi de producţie HELLA la Timişoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea şi Iaşi.

Conducerea Damen a anunțat, în decembrie 2024 că va concedia 300 de angajați de la șantierul din Mangalia

Sindicatul Liber Navalistul şi-a exprimat ferm dezacordul, pe 18 decembrie, față de decizia administratorilor Damen Shipyards Mangalia SA de a disponibiliza 295 de angajați. În acest context, SLN solicită tuturor părților interesate să inițieze urgent un dialog pentru identificarea de soluții alternative care să nu impună sacrificarea angajaților. Mai mult, ei anunţă că s-au făcut demersuri şi către autoritățile statului, inclusiv către Guvernul României, Prim-Ministrul, cât și către Administrația Prezidențială, pentru a atrage atenția asupra acestei situații critice.

Această măsură drastică de reducere semnificativă a numărului de posturi și, implicit, a numărului de angajați deja aflat la cel mai mic nivel din istoria șantierului, nu poate fi justificată exclusiv prin necesitatea reducerii costurilor, transmite instituţia în cadrul unui comunicat de presă.

Decizia a fost anunțată inițial printr-un mesaj în această dimineață și confirmată ulterior în presă. SLN consideră inacceptabilă lipsa de transparență și consultare în luarea unei astfel de măsuri, care are un impact direct asupra angajaților și familiilor lor.

O astfel de comunicare nu este adecvată între partenerii sociali, mai ales într-o problemă deosebit de importantă pentru angajații societății”, transmitea SLN, la acel moment.

Concedieri masive în noiembrie 2024, în Arad: 236 de angajați din industria auto şi cea producătoare de plastic

Două fabrici din judeţul Arad, una din industria auto şi un producător de plastic, au notificat autorităţile, în noiembrie 2024, cu privire la intenţia de a recurge la concedieri colective, fiind vizaţi 236 de angajaţi.

De la începutul anului 2024, au mai existat notificări de concedieri colective în judeţ. De exemplu, în luna mai, şapte companii din industria automotive au transmis notificări care vizau 450 de salariaţi. La vremea respectivă, conducerea AJOFM Arad arăta că aceste disponibilizări au fost anunţate “în contextul în care s-au redus foarte mult comenzile pentru maşinile electrice”.

În prezent, rata şomajului în judeţ este de 1,6%, fiind una dintre cele mai mici din ţară.

Pe de altă parte, platforma online de mediere a locurilor de muncă, de pe site-ul ANOFM, arată că în judeţul Arad sunt disponibile, luni, 1.066 de locuri de muncă la 165 de angajatori, cele mai multe în domeniile textile, transporturi, construcţii, automotive şi comerţ.

Un producător german de piese auto anunța, în noiembrie 2024, că închide două fabrici din Europa și face concedieri masive, inclusiv în România

Producătorul de utilaje şi piese auto Schaeffler AG a anunţat, pe 27 noiembrie 2024, că va închide două fabrici, în Austria şi Marea Britanie, ca parte a măsurilor de restructurare anunţate luna aceasta, și va concedia angajați, inclusiv din România, transmitea Reuters, potrivit Agerpres.

Locaţiile companiei mai rentabile din România şi Slovacia vor prelua capacitatea de producţie dar şi acestea vor fi afectate de concedieri, a avertizat Schaeffler.

La începutul lunii octombrie, presa locală anunța că 800 de angajați români din Brașov erau vizați de planurile companiei de restructurare și urmau să își piardă locurile de muncă până la finalul anului 2024. În urma apariției articolului, conducerea companiei a declarat că, la acel moment, nu există un număr concret al personalului la care se va renunța.

La începutul lunii noiembrie, compania a anunţat că intenţionează să renunţe la 4.700 de angajaţi în Europa, după ce profitul de bază aproape s-a înjumătăţit în trimestrul trei din 2024.

Giganţii industriali germani sunt afectaţi de tranziţia la o economie mai curată. Tranziţia este una deosebit de dificilă pentru sectorul auto german, care a crescut graţie producţiei unor automobile de calitate, echipate cu motoare cu combustie, şi care beneficia de sute de producători locali de componente.

Concedieri masive la o fabrică din Sibiu, în octombrie 2024. Peste 180 de angajați au fost dați afară

Peste 180 de angajați ai unei fabrici de componente auto din județul Sibiu au rămas fără locuri de muncă în urma unui proces de concedieri colective desfășurat la finalul anului 2024.

„Este vorba despre o fabrică de componente auto. Concedierile au avut loc în urmă cu 3 luni. Motivul concedierilor a fost lipsa de activitate. Anul acesta nu avem intenții de concediere”, a declarat directorul ITM Sibiu, Stănilă Alexandru Marius, în luna ianuarie, pentru presa locală.

Criza din domeniul IT a ajuns şi în România, în 2024. Companiile care au concediat sute de angajați

Două companii mari din România au trecut la disponibilizări, în aprilie 2024. NTT Data România a renunţat la 2% din angajaţi iar Gameloft şi-a închis total filiala din Cluj, lucru care a dus la 136 de concedieri.

Gameloft este prezentă pe piaţa din România din 1999 şi mai deţine un studio de jocuri în Bucureşti.

„La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacităţile noastre de producţie. După o analiză atentă şi răspunzând condiţiilor unei piete în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forţei de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situaţia de a închide punctul nostru de lucru din Cluj şi de a ne despărţi de cei 136 de angajaţi.

Această decizie nu a fost una uşoară şi înţelegem impactul pe care îl are asupra angajaţilor afectaţi. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situaţia”, a transmis compania pentru presa din Cluj.

X