Marcel Ciolacu anunță că a pus în mișcare Marele Plan pentru integrarea deplină în Schengen


Premierul Marcel Ciolacu salută aderarea României la Air Schengen, dar arată faptul că există un plan guvernamental care a fost asumat pentru aderarea completă la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului.

”România este de astăzi în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, o reușită binemeritată de țara noastră ca membru al Uniunii Europene.

Beneficiile sunt evidente atât pentru cetățenii români care pot călători mai ușor, cât și pentru economia națională, prin deschiderea unor noi oportunități în acest spațiu de liberă circulație.

Este o victorie a României și a tuturor celor care au crezut în acest proiect de țară. Avem un plan guvernamental clar și ferm asumat pentru aderarea completă la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului.

Am convingerea că prin seriozitate și stabilitate vom realiza acest obiectiv, așa cum am reușit alte două proiecte majore – aderarea la NATO și la Uniunea Europeană – și cum ne pregătim pentru a face parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, scrie Marcel Ciolacu.

Ce înseamnă Air Schengen

România a intrat în noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00.00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene. Ce se schimbă pentru românii care merg pe aeroport?

Pentru călătorii români, intrarea în Spaţiul Schengen aerian înseamnă că pe aeroport nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie.







Poliţiştii de frontieră vor fi însă în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor. Astfel că poți oricând să fii legitimat în cadrul unui control „prin sondaj”.

Practic, pasagerii vor trece de controlul de securitate, după care se vor îndrepta direct spre poarta de îmbarcare, nemaifiind nevoiţi să prezinte documente la filtrul Poliţiei de Frontieră.

Astfel, chiar dacă nu vor mai trece prin controlul Poliției de Frontieră pentru călătoriile din și dinspre state Schengen, românii vor trebui să aibă la ei documente de călătorie valabile, precum pașaport sau carte de identitate.

Cum călătoresc copiii minori

Cei care sunt însoţiţi de copii minori procedează la fel, adică se deplasează spre poarta de îmbarcare. Obligaţia lor rămâne, ca şi până acum, să aibă documentele necesare pentru a pleca spre statul de destinaţie. În cazul în care minorul este însoţit doar de unul dintre părinţi, acesta trebuie să aibă acordul celuilalt părinte.

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.

De asemenea, însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.