Mai sunt doi ani până la războiul NATO-Rusia – evaluarea unui important general NATO


Șeful armatei norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen evaluează că fereastra pentru ca Europa să fie pregătită de războiul cu Rusia este mult mai mică decât s-a apreciat inițial, informează Daily Mail.

„La un moment dat cineva a spus că va dura 10 ani, dar cred că suntem la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia”, a spus generalul Kristoffersen.

„Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă acum o fereastră pentru următorii doi-trei ani pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reconstrui stocurile în același timp în care sprijinim Ucraina”, a subliniat generalul.

Rusia continuă să adune forțe. Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) a evaluat că armata rusă a început anul 2023 cu o „forță extrem de dezorganizată în Ucraina” de aproximativ 360.000 de soldați, urcând la 410.000 până în vară.

De la începutul acestui an, forța rusă a crescut la 470.000 de militari în teritoriile ocupate din Ucraina.

NATO elaborează de ceva timp planuri pentru a trimite trupe americane în primele linii ale Europei în cazul unui conflict total cu Rusia.

Sunt construite noi „coridoare terestre” pentru a canaliza rapid soldații prin Europa centrală, fără impedimente birocratice locale, permițând forțelor NATO să ajungă rapid în cazul în care războiul devastator al lui Putin din Ucraina se mută mai spre vest.

Planurile includ situații neprevăzute în caz de bombardament rusesc, permițând trupelor să intre în Balcani prin coridoare din Italia, Grecia și Turcia sau către granița de nord a Rusiei prin Scandinavia.

Unul din coridoarele terestre pentru desfășurarea trupelor NATO trece prin România.

Franța aduce 37 de tancuri Leclerc în România

Ca răspuns la escaladarea tensiunilor, Franța a anunțat în martie că va desfășura 37 de tancuri Leclerc în România pentru a asigura pregătirea, întărind și mai mult un batalion internațional pe flancul de est.

Franța, în conformitate cu deciziile luate în cadrul NATO, a preluat comanda unui batalion multinațional dislocat la Cincu, România, în cadrul misiunii „Eagle” lansată la 28 februarie, 2022. În acest context, Franța are în vedere o dislocare semnificativă a tancurilor Leclerc în cadrul batalionului, potrivit armyrecognition.com.

Ca națiune lider, Franța a contribuit cu cel mai mare contingent, aproximativ 700 de soldați, echipați cu capabilități de ultimă generație, inclusiv sisteme de artilerie Caesar, lansatoare de rachete unitare, vehicule de luptă pentru infanterie (VBCI), mortiere de 120 mm, vehicule blindate VAB, și o escadrilă de tancuri Leclerc, îmbunătățite și mai mult de un sistem de apărare aeriană Mamba operat de Forțele Aeriene și Spațiale (AAE).

În cazul deteriorării regionale, Franța se pregătește să consolideze semnificativ capacitățile batalionului multinațional.Un exercițiu planificat pentru primăvara anului 2025 are ca scop ridicarea numărului batalionului la nivelul de brigadă, implicând întărirea temporară a 3.000 de soldați NATO și desfășurarea de echipamente suplimentare, în special 37 de tancuri Leclerc, care le completează pe cele 13 deja existente.

În noiembrie 2022, o escadrilă de tancuri Leclerc a fost trimisă în România ca parte a îmbunătățirii capacităților misiunii EAGLE, în special a grupului de luptă.

Proiectat pentru războiul modern blindat la sol, Leclerc este renumit pentru puterea de foc, protecție și mobilitate. Dispune de un tun cu țeava netedă de 120 mm capabil să tragă o varietate de muniții, un autoîncărcător pentru o rată de tragere crescută, armătură avansată din compozit și un sistem de protecție nucleară, biologică și chimică (NBC).

Cu o viteză maximă de peste 70 km/h, este propulsat de un motor diesel V8X-1500 de 1.500 CP, ceea ce îl face unul dintre cele mai rapide tancuri de luptă principale din lume.

Serviciile secrete ruse „completează” rutele NATO

Analiștii militari ruși, pe baza datelor colectate de serviciile secrete, au tot anunțat creștere în trupe și echipamente a Districtului Militar de Nord.

Inițial, în 2017, americanii au folosit doar 5 porturi maritime europene pentru a-și desfășura forțele: Bremerhaven (Germania), Vlissingen (Olanda), Anvers (Belgia), Zeebrugge (Belgia) și Alexandroupolis (Grecia).

Acum Pentagonul își poate transfera trupele prin 17 porturi maritime europene, față de cele cinci dezvăluite recent de NATO, scrie canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Acestea sunt: Salonic (Grecia), Esbjerg (Danemarca), Rotterdam (Olanda), Klaipeda (Lituania), Riga (Letonia), Durres (Albania), Dunkerque (Franța), La Rochelle (Franța), Paldiski (Estonia) și Aarhus (Danemarca) , Gdansk (Polonia), Gdynia (Polonia).

Utilizarea diferitelor porturi maritime implică și utilizarea diferitelor rute terestre.

Canalul Telegram/Rybar s-a concentrat până acum pe ceea ce a numit „Schengen militar”, la care NATO a lucrat activ în ultimii ani.

Printre cele mai recente realizări ale alianței în acest domeniu, în februarie a acestui an, Germania, Olanda și Polonia au încheiat un acord de accelerare a transferului de arme și echipamente militare de-a lungul coridorului logistic principal din regiunea Mării Nordului către Europa de Est, notează Telegram/Rybar.