‘Luna castorului’, fenomen spectaculos pe cerul României. Când poate fi văzută cel mai bine

Author:

Luna plină din noiembrie se numește de obicei „Luna castorilor”, pentru castorii care își construiesc barajele de iarnă în această perioadă a anului în nord-estul Statelor Unite. De asemenea, în America de Nord este numită „Luna înghețului” și „Luna zăpezii”, deoarece continentul se află în pragul iernii și al temperaturilor mai scăzute care vin odată cu aceasta, informează Antena3 CNN.

Aceasta va fi lumina cerul în noapte de vineri, 15 noiembrie spre sâmbătă 16 noiembrie.

De altfel, și Ploaia de meteori Leonide va face spectacol pe cer, peste câteva zile.

Luna Castorului din acest an este ultima din cele patru superluni din 2024, după Luna Sturionului din august, Luna Recoltei din septembrie și Luna Vânătorului din octombrie. O superlună este o consecință a orbitei eliptice a lunii, ceea ce înseamnă că luna atinge punctul cel mai apropiat de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu, la un moment ușor diferit în fiecare lună. Atunci când o lună plină se apropie la mai puțin de 90% de perigeu, aceasta este o superlună.

Cel mai bun moment pentru a vedea superluna

Deși luna va fi oficial plină la ora 4:28 p.m. EST (21:28 UTC) pe 15 noiembrie, o lună plină este cel mai bine observată atunci când răsare în est în amurgul timpuriu, la scurt timp după ce soarele a apus în vest. Prin urmare, cel mai bun moment pentru a vedea superluna va fi la răsăritul lunii sâmbătă (16 noiembrie).

Dacă vă uitați la Luna Castorului în noaptea de 15 noiembrie, strălucitorul roi deschis de stele Pleiade, cunoscut și sub numele de „Cele șapte surori”, se va afla în stânga sa inferioară. Pe 16 noiembrie, Pleiadele vor fi în dreapta sus a lunii.

Luna plină poate fi observată fără niciun fel de ajutor optic, dar dacă o surprindeți la răsăritul lunii, binoclurile și telescoapele de curte pot ajuta la dezvăluirea detaliilor de pe suprafața lunară care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Pe măsură ce luna plină răsare, strălucirea ei crește semnificativ, astfel încât va fi dificil să o vezi direct.

A 12-a și ultima lună plină din 2024 va fi „Luna rece”, care va răsări pe 15 decembrie.

X