facebook
Connect with us

Ultima Ora

ULTIMA ORĂ! Ludovic Orban a anunțat intrarea în Stare de Alertă Maximă. Se vor da amenzi usturătoare

Published

on

Premierul Ludovic Orban a declarat, la debutul ședinței de guvern de luni, că autoritățile dispun de toate pârghiile necesare pentru a aplica amenzi, în contextul stării de alertă generată de epidemia de coronavirus, dacă se constată că noile reglementări în vigoare nu sunt respectate.

Șeful Guvernul a afirmat că a rămas „siderat” când a constatat că oameni  care reproșau până acum autorităților că dau amenzi au reproșat în acest weekend autorităților că nu dau sancțiuni. „Trecem de la starea de alertă la starea de alertă maximă”, a punctat prim-ministrul.

„Am luat decizia de a convoca CNSU la ora 7.30 şi şedinţă de Guvern la ora 8. Sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stări de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii”, a declarat Orban duminică, după şedinţa la care a participat la sediul MAI.

El a precizat că hotărârea de Guvern va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe.
Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicare.
„Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern rămânem în starea de alertă în care avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a spus el.
Premierul a adăugat că toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii.
„Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii”, a afirmat el.
Întrebat dacă vor fi introduse noi restricţii, Orban a spus: „În art 8 din lege există posibilitatea menţinerii teraselor închise şi le vom ţine închise”.
Luni după-amiază sunt convocate instituţiile abilitate să pună în aplicare măsurile decise
„Tot mâine voi convoca, după audierea mea la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărrea de Guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile”, a spus Orban.

Hotărârea de Guvern are 3 anexe, cum prevede legea. Ea va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviința măsurile.

Toate ministerele, toate autoritățile trebuie să fie mobilizate la maxim.

98% din cetățeni sunt cu respect față de lege, față de reguli și a căror responsabilitate a contribuit la ținerea sub control a epidemiei. Trebuie să fim alături de ei în continuare și să-i ferim de cei care constituie o minoritate, care sfidează regulile.

Dacă vrem să relaxăm măsurile la 1 iunie, este necesar ca actuala relaxare să nu genereze o creștere a cazurilor. Se poate reveni la măsurile de restricție dacă se constată o creștere a numărului de cazuri.

Recomandări

Popular

X