Guvernul pompează sume amețitoare în sectorul imobiliar, dar nu este suficient

Author:

Acțiunile imobiliare chineze s-au depreciat joi, după ce măsurile anunțate de oficiali pentru a susține piața imobiliară în declin au fost considerate de investitori și economiști ca fiind prea fragmentate, notează CNN.

După ce datele economice sumbre din timpul verii au provocat îngrijorarea că China ar putea rata rata de creștere de 5%, liderul Xi Jinping a decis în cele din urmă să continue cu un pachet de stimulare atât de necesar, axat în principal pe măsuri monetare, în ultima săptămână din septembrie.

De atunci, economiștii se așteaptă la un pachet suplimentar de stimulente în valoare de până la 10.000 de miliarde de yuani (1400 de miliarde de dolari) pentru a restabili optimismul în a doua cea mai mare economie a lumii. Conferința de presă de joi a Ministerului Locuințelor nu a răspuns acestor speranțe.

„(Ajutoarele) pentru locuințe anunțate astăzi rămân de natură incrementală”, a declarat Larry Hu, economist șef pentru China la Macquarie, pentru CNN. „Acestea pot ajuta la atenuarea dificultăților financiare ale dezvoltatorilor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a stabiliza piața imobiliară”.

Investitorii au fost de acord, trimițând acțiunile din indicele imobiliar de referință CSI300 din China în scădere cu 5%, inversând zilele de câștiguri. Indicele Shanghai Composite s-a tranzacționat stabil, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu o jumătate de procent, renunțând la câștigurile mai mari de la începutul zilei.

În timpul conferinței de presă, Ministerul Locuințelor și Dezvoltării Urbane și Rurale a promis să dubleze împrumuturile bancare pentru proiectele imobiliare desemnate, până la patru trilioane de yuani (561 de miliarde de dolari) până la sfârșitul anului 2024.

În ianuarie, China a dezvăluit o „listă albă” de proiecte de construcții, care a permis băncilor să le ofere împrumuturi pentru a le ajuta să ajungă la linia de sosire și în mâinile cumpărătorilor.

„(Suntem) plini de încredere în redresarea pieței imobiliare și ne vom concentra pe punerea în aplicare în viitor”, a declarat ministrul locuințelor Ni Hong.

Xiao Yuanqi, director adjunct al Administrației de supraveghere financiară, a adăugat în cadrul evenimentului că, începând cu 16 octombrie, împrumuturile aprobate pentru proiectele imobiliare de pe „lista albă” au ajuns deja la 2,23 trilioane de yuani (313 miliarde de dolari).

Preocupare generalizată

În general, se consideră că sectorul imobiliar aflat în dificultate se află la originea numeroaselor probleme economice ale Chinei. Cândva, sectorul a reprezentat până la 30% din activitatea economică. În prezent, acesta reprezintă aproximativ un sfert din economia chineză și 70% din averea gospodăriilor.

În septembrie, guvernatorul băncii centrale, Pan Gongsheng, a încercat să răspundă îngrijorării generalizate cu privire la încetinirea creșterii, anunțând reduceri ale uneia dintre ratele sale cheie de creditare, rata repo inversă pe șapte zile, de la 1,7% la 1,5%. De asemenea, a redus rata rezervelor obligatorii pentru bănci cu o jumătate de punct procentual, ceea ce ar elibera aproximativ 1 trilion de yuani (142 de miliarde de dolari) pentru noi împrumuturi.

În plus, a dezvăluit reduceri ale ipotecilor existente și a redus avansul minim al ipotecii de la 25 % la 15 % pentru cumpărătorii de a doua locuință. Piața imobiliară a început să se răcească în 2019 și a căzut într-o depresiune profundă aproximativ doi ani mai târziu, după o reprimare condusă de guvern a împrumuturilor dezvoltatorilor.

Criza rezultată a dus la o scădere abruptă a prețurilor imobiliare și la pierderea încrederii în rândul consumatorilor. Persoanele fizice și companiile au încercat să își păstreze averea prin vânzarea de active și reducerea consumului, precum și a investițiilor, ceea ce a dat o lovitură creșterii economice.

X