Ghinion. Ciolacu e în aer! Iohannis nu îl va desemna premier


Enigmaticul mesaj al președintelui Klaus Iohannis, transmis din holul Înaltei Porți, prin intermediul ziariștilor de casă, a stârnit neliniști în arcul guvernamental. Există mai multe scenarii în arcul guvernamental.  Din perspectiva luminii de la gura sobei, misterul se relevă în toată splendoarea sa. Iohannis nu-l vrea pe Ciolacu premier. Există și un înlocuitor, pregătit asiduu, antrenat să fie în maximum de forță la începutul cursei contra-cronometru. Evident că președintelui nu-i plac pamperșii post-administrație. Vrea să fie un președinte jucător, după șase ani de stat pe tușă. Multora le e frică de mușteriul odihnit că fură startul.

Constituția ilesciană îi dă dreptul să amestece cărțile guvernamentale și să să scoată el Popa de inimă rea.

Prin cotloanele guvernării se discută aprins despre care ar fi intenția reală a președintelui. Se pun în ecuație mai multe scenarii! Fie că Liderul Il Maximo se pregătește să arunce iar napalm pe PSD, speriat de cota bună din sondaje și că vrea să readucă la guvernare USR-ul și partida de tabinet a lui Dacian Cioloș, fie că ar dori să țină un guvern minoritar PNL la Palatul Victoria, pentru a-și impune vrerea la sfârșit de mandat.

Eu cred în a treia variantă.

Președintele se trezește vorbind despre ce e mai bine pentru țară. Noi zicem: „ce e mai bine pentru Bruxelles”

Klaus Iohannis, am mai spus-o de nenumărate ori, nu e de capul lui. El execută ce i se cere. Nu gândește cu capu,’ cum se mai zice în popor.

Deși focul mocnește demult, flacăra discordiei a fost aprinsă în direct și la oră de maximă audiență de către Marcel Ciolacu, care a lansat, duminică, la Antena 3, maxima: „anii administrației Iohannis au fost ani pierduți.”

Jurnalistul de la Agerpres, prezent la Bruxelles, a fost pus de departamentul de comunicare al Administrației prezidențiale, să formuleze o întrebare, astfel încât președintele să-și exprime opinia. “Mai sunt unii pe care îi ia gura pe dinainte,” a spus Iohannis. Dar fraza cheie, care a trimis reprezentanții coaliției de guvernare la ghicitoarea din Dămăroaia, este aceasta:

„Atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România,” a spus Klaus Iohannis.

Logica e simplă. Președintele nu-l dorește pe Ciolacu premier

Silogismul e clar. Coaliția spune că merge împreună. Președintele zice că se mai gândește. Logica de brusture e că vrea altceva. Își încoardă mușchii și arată că nu se lasă dus pe apa sâmbetei, în plin ghețuș de irelevanță.

În realitate, o știe și Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis intenționează să-l readucă în funcția pierdută pe Mihai Tudose, care se antrenează de câteva săptămâni pe culoarele puterii. Ține dietă. Aleargă. Se simte puternic. Cunoaște ceea ce nu știe majoritatea românilor. Că el e alesul. De ce face acest joc de cacealma președintele? Simplu. Ca Marcel Ciolacu să nu dobândească puteri prea mari, în vederea celor patru scrutine din anul 2024.

E interesat ca PSD să fie un partid slab reprezentat. Iar PNL-ul să rămână la remorca sa, auzind și el voci liberale, care se pregătesc să se lepede de el.

Va desemna ca prim ministru pe cine crede el că e mai bun pentru România sau pe cine crede Bruxelles-ul că e mai bun în relația cu supraputerea europeană?

Misterul pare a se descifra la lumina sobei. Iohannis nu se dă bătut și vrea să-și ducă mandatul, până la final, în forță, pentru a putea să negocieze un mecanism de putere și în “the Day after.”
Ciolacu revine în lupta mediatică și aprinde fitilul: „Românii nu cred că ar ierta plimbatul unora cu chibriturile şi sticla de benzină pe lângă guvernare.”
Cât despre așa zisul plagiat al lui Bode, Iohannis a spus că așteaptă clarificări până în luna mai.

Practic, ține în lesă și partidul din care a emanat. Se joacă Iohannis ca fetița cu chibrituri sau doar îndeplinește o decizie formală, formulată peste capul său?

Un lucru e cert, nu-l vrea pe Marcel Ciolacu premier.

Share With Your Friends