Germania îl convoacă pe ambasadorul polonez pentru a soluționa scandalul vizelor pentru migranţi

Author:

Germania l-a convocat marţi pe ambasadorul polonez, iar ministrul de interne Nancy Faeser a discutat cu omologul său de la Varşovia despre scandalul legat de acordarea de vize de muncă străinilor contra cost, subiect ce tulbură scena politică poloneză, transmite Reuters, citând surse guvernamentale de la Berlin.

Guvernul polonez este acuzat de opoziţie de complicitate cu un sistem în care migranţii primeau vize în procedură accelerată, fără verificări corespunzătoare, după ce plăteau intermediari, conform agerpres.


Germania solicită lămuriri urgente cu privire la câte vize au fost emise şi la cetăţenia beneficiarilor lor, şi doreşte să ştie de asemenea ce contramăsuri ia guvernul polonez, au indicat persoane aflate la curent cu subiectul.



Guvernul cancelarului Olaf Scholz doreşte o ‘clarificare rapidă şi completă a acuzaţiilor serioase de posibilă fraudă cu vize’, a spus una dintre surse, sub rezerva anonimatului.

Solicitat să comenteze cu privire la măsurile Berlinului, ministrul adjunct de externe polonez Arkadiusz Mularczyk a declarat pentru agenţia oficială PAP: ‘Este vorba despre clarificarea acuzaţiilor pe care unele media poloneze şi germane le fac împotriva Poloniei – într-un mod complet nejustificat – în contextul crizei migranţilor. Ambasadorul a explicat că acestea sunt acuzaţii nejustificate. Cred că i-a liniştit pe partenerii noştri germani şi cred că întâlnirea a avut acest scop’.

Într-o scrisoare către ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a cerut lămuriri depline cu privire la scandalul legat de cele până la 350.000 de vize de muncă pentru spaţiul Schengen cumpărate, scrie Bild în ediţia de miercuri.

Comisarul european a fixat data de 3 octombrie ca termen limită pentru a primi răspunsuri la întrebările adresate. Alegerile din Polonia vor avea loc 12 zile mai târziu.

Comportamentul autorităţilor poloneze ar putea însemna ‘o încălcare a legislaţiei UE şi, în particular, a Codului de Vize al UE’, arată Ylva Johansson în scrisoare, ce a fost pusă la dispoziţia Bild.

Germania şi-a exprimat deja în mod public preocuparea legată de acest subiect şi a desfăşurat sute de poliţişti de frontieră suplimentari la graniţa cu Polonia.

Scandalul a izbucnit într-un context în care partidul Lege şi Justiţie (PiS) încearcă să îşi asigure un al treilea mandat la guvernare în urma alegerilor de la 15 octombrie, cu o poziţie mai dură împotriva imigraţiei ilegale ca temă importantă de campanie.

Ministerul de Externe a informat vineri că şeful departamentului său juridic a fost destituit şi că a anulat toate contractele de externalizare a depunerii cererilor de viză.

Joi, şapte persoane au fost reţinute şi acuzate de presupuse nereguli în acordarea de vize de muncă şi, după două săptămâni de investigaţii, ofiţerii anticorupţie au efectuat percheziţii la Ministerul de Externe, iar un ministru adjunct a fost demis.

PiS a acuzat opoziţia că exagerează amploarea problemei şi a sugerat că unele dintre probleme datează de pe vremea când opoziţia actuală se afla la guvernare.

X