Contractul semnat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Ministerul Afacerilor Interne cu compania olandeză Damen pentru achiziția a două nave multirole pentru pompieri readuce în atenție relațiile pe care compania olandeză le are cu serviciile secrete din România. În anturajul companiei figurează Dorin Grosu, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, dar și Dan Dumitru, fost general SIE. De asemenea, la evenimentele Damen a fost prezent, în mai multe rînduri, și Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI.
Cu doar o zi înainte de vizita premierului olandez Mark Rutte la București, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat semnarea unui contract, de către IGSU, pentru achiziția a două nave multirol de pompieri. Contractul a fost semnat cu compania olandeză Damen, într-o ceremonie publică, de către șeful IGSU, Raed Arafat, care a anunțat că navele vor fi plătite cu 44 de milioane de euro.
Semnarea angajamentului cu compania din Olanda, țară care s-a opus până acum aderării României la Spațiul Schengen, este de natură să ridice numeroase semne de întrebare. Nu puțini sunt cei care cred și spun că această achiziție reprezintă un gest prin care Guvernul României caută să capteze bunăvoința Olandei. Cei care susțin acest punct de vedere fac legătura cu vizita premierului Mark Rutte.
De menționat că Damen deține șantierele navale de la Galați și Mangalia, iar ministrul Economiei Florin Spătaru a fost director al companiei.
O publicație din Franța, dedicată informațiilor din lumea serviciilor secrete, indica în urmă cu câteva luni, că societatea olandeză „se află în bune raporturi” cu actualul ministru al Economiei. Aceasta tocmai pentru că Florin Spătaru a lucrat mult timp la Damen și a fost purtătorul de cuvânt al ANCONAV, asociația constructorilor români de nave.
Ofițeri din serviciile secrete în aturajul Damen
Unul dintre șefii Damen este un alt general în rezervă, Gheorghe Savu, care anterior a condus Serviciul Secret al Armatei – Directia Generala de Informații a Apărării (DGIA). În anturajul conducerii Damen, din România, și-au găsit loc mai mulți foști ofițeri de rang înalt din serviciile de informații. Este vorba, în primul rând de Dorin Grosu fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armate.
Acesta a ocupat poziția de vicepreşedinte la Damen Shipyards Mangalia, la câteva zile după ce managementul acestei companii a fost preluat de olandezi, în 2018. În prezent, conform informațiilor din spațiul public, fostul ofițer de informații este consultant pentru Damen.
Dorin Grosu a ajuns în funcția de vicepreședinte din postura de consilier personal al ministrului Economiei. Anterior, foarte interesant, Grosu a fost directorul Direcţiei Schengen din cadrul Ministerului de Interne, începând din 2013 și până în 2017, când s-a pensionat.
Între 2008 și 2011, a condus o diviziune a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI, fosta Doi şi-un Sfert, serviciul secret al MAI). Aici a ajuns după ce între 2000 şi 2003, Grosu a fost ofiţer specialist în Direcţia Generală de Informaţii Apărării (serviciul secret al Armatei).
Cine este consultantul Dan Dumitru
Un alt personaj din serviciile secrete care și-a găsit un loc de muncă la Damen este Dan Dumitru, general SIE în rezervă, care a lucrat înainte de 1989, pe platforma Centralei Nucleare de la Cernavodă şi în brigada specială „U” a Securităţii, cunoscută şi sub denumirea de „Fantome”. Până în 2010, Dan Dumitru a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Economie și a condus Oficiul Guvernului pentru relaţii cu Republica Moldova. După preluarea șantierelor navale de la Mangalia și Galați de către Damen, el a intrat în firmă unde a ocupat un post de consultant.
Mai mult, un apropiat al companiei Damen este și generalul-locotenent (r) Florian Coldea, fost prim-adjunct la directorului Serviciului Român de Informații. Acesta a apărut ca invitat la unul dintre evenimentele organizate de companie. Este vorba despre ceremonia de recepție a navei PNS Yarmook (F-271), construită la Damen Galați pentru Forțele Navale ale Pakistanului, după cum scria Umbrela Strategică în 2018.
Florian Coldea indicat printre susținătorii Damen
Numele generalului Florian Coldea a mai apărut într-un articol din această primăvară, publicat de intelligenceonline.com, în care se făcea referire la interesul grupului Damen pentru un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro scos la licitație de Ministerul Apărării Naționale. Contractul vizează livrarea a patru corvete către Forțele Navale din România.
Într-un articol cu titlul „Constructorul de nave olandez Damen se bazează pe sprijinul unor foștigenerali din serviciile secrete pentru a concura cu Naval Group în România”, site-ul arăta că Damen „a reluat ofensiva” pentru a obține angajamentul de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, „cu ajutorul unor foști oficiali din serviciile secrete românești”.
Publicația indica numele unei firme Strategic Sys în care apar ca asociați Florian Coldea (51 de ani) și Dumitru Cocoru (64 de ani), la rându-i general în rezervă al SRI.
Contractul corvetelor pentru MApN
Reprezentanții companiei Damen au dezmințit relațiile cu firma celor doi generali, spunând că nu există nici un contract încheiat cu aceasta.
„Aceasta este o informație falsă. Damen nu are nicio legătură de afaceri sau relație contractuala de niciun fel cu companiile pe care le mentionati, si nici cu proprietarii acestora. Rămânem puternic ancorati in Romania si suntem hotarati sa fim un partener pentru Fortele Navale Române avand cea mai bună configurație pentru construcția locală de nave”, au transmis oficialii Damen, conform G4media.
De menționat că în anul 2019, atribuirea licitației dîn valoare de 1,2 miliarde de euro, care presupune livrarea a patru corvete către Forțele Navale din România, a fost atribuită francezilor de la Naval Group. Contractul nu a fost semnat deoarece au existat mai multe contestații în justiție din partea Damen.