Franţa desfăşoară o navă militară în largul coastelor libaneze ca `măsură de precauţie` în caz de evacuare

Author:

Un vas al Marinei franceze a pornit luni din sud-estul Franţei pentru a se opri în largul coastelor Libanului ca “măsură de precauţie”, pentru eventualitatea în care cetăţenii francezi din această ţară vor trebui evacuaţi, a aflat AFP de la Statul Major al armatei.

Port-elicopterul amfibie (PHA) francez, căruia îi va lua “5 până la 6 zile” ca să ajungă din portul Toulon în zona din estul Mediteranei, potrivit acestei surse, este echipat cu elicoptere şi un “grup tactic la bord” mobilizabil în caz de evacuare a cetăţenilor francezi, dacă se va decide acest lucru.

“Ne consolidăm mijloacele pentru a face faţă unei deteriorări a situaţiei”, a declarat pentru AFP un ofiţer superior din cadrul Statului Major al armatei, precizând că deocamdată “nu se pune problema evacuării cetăţenilor”.

Responsabilul nu a precizat numele navei. Franţa are trei port-elicoptere amfibii, Mistral, Dixmude şi Tonnerre. Aceste nave de 21.500 de tone şi 199 de metri lungime, un fel de “porturi plutitoare”, sunt echipate cu spital, şlepuri şi pot găzdui câteva sute de oameni în hangarul lor. În primăvară, Tonnerre a fost folosit pentru a evacua cetăţenii francezi din Haiti.

Aproximativ 23.000 de francezi sau franco-libanezi sunt stabiliţi în Liban. Ambasada Franţei a înfiinţat o celulă de răspuns telefonic activă şapte zile din şapte, a amintit luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, aflat la Beirut.

Israelul, care a informat luni Statele Unite că intenţionează să efectueze operaţiuni terestre “limitate” împotriva Hezbollah în Liban, potrivit Departamentului de Stat american, a stabilit o “zonă militară închisă” în jurul a trei localităţi din nordul Israelului, la frontiera cu Libanul.

Hezbollah, al cărui şef Hassan Nasrallah a fost eliminat vineri într-un atac israelian, a promis luni că va continua lupta împotriva statului evreu şi a spus că este “pregătit” să facă faţă unei operaţiuni terestre în sudul Libanului.

În faţa deteriorării situaţiei şi a suspendări de către multe companii aeriene a zborurilor lor către Beirut, Regatul Unit a anunţat luni desfăşurarea a 700 de militari în Cipru pentru a se pregăti pentru o posibilă evacuare a cetăţenilor săi din Liban.

Germania, la rândul ei, a trimis un avion militar A321 la Beirut pentru a evacua personalul “neesenţial” din ambasada sa, precum şi anumiţi cetăţeni consideraţi vulnerabili.

Washingtonul şi-a întărit prezenţa militară în regiune, în special prin desfăşurarea portavionului Harry Truman, mai scrie AFP.

X