Fostul ambasador SUA: E o rușine alegerea lui Rutte in fruntea NATO. A cășunat pe economia românească.Nu e un om care unește țările, ci face diviziuni între ele


Adrian Zuckerman, fostul ambasador american la București, consideră că numirea lui Mark Rutte ca secretar general al NATO este o mare greșeală. Zuckerman critică decizia lui Rutte, ca prim-ministru al Olandei, de a se opune intrării României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen, o acțiune care ar fi costat România miliarde de euro. De asemenea, Zuckerman subliniază că Olanda nu și-a respectat angajamentele financiare față de NATO sub conducerea lui Rutte și că politicile acestuia au fost dăunătoare pentru Europa de Est.

„Nu doar eu, ci și alții consideră că este o mare greșeală, ca Mark Rutte să fie numit secretar general al NATO! (…) Mark Rutte nu arată ceea ce vrea poporul olandez și majoritatea europenilor azi. El arată o politică încheiată în Europa, care nu a avut succes. Cea mai mare problemă cu Rutte, care a fost prim-ministru în Olanda, timp de 13-14 ani, este faptul că Olanda nu a plătit niciodată pentru Apărarea ei, pentru forțele de armată, numită Wales Pledge, respectiv 2% din PIB-ul Olandei. Sub conducerea lui Rutte, au plătit un pic peste 1%. Senatorul Dan Sullivan din Alaska a spus că este o rușine a lumii ca un președinte american să îl sprijine pe Rutte, în contextul în care Olanda nu a plătit niciodată 2% pentru Apărare! Ce fel de semnal transmiți către alții, dacă acesta este șef acum și nu plătește, de ce ar plătii alții?Când americanii s-au opus la Nord Stream 2, Rutte a fost pentru Nord Stream 2. El este un fel de socialist, de stânga. A cheltuit banii olandezilor pentru programe progresiste, programe de mediu și nu pentru Apărare. Nu a susținut America în multe inițiative. Până la urmă, a fost dat afară din Guvernul olandez pentru că a vrut să taie îngrășământul folosit de fermieri. Sunt atâtea scandaluri pe tema asta. În Olanda este denumit ”Teflon Mark”. Cel mai rău lucru pe care l-a făcut pentru Europa de Est este faptul că, atunci când era prim-ministru, Olanda s-a opus intrării în spațiul Schengen a României, Bulgariei, Croației. Acest lucru a costat România miliarde de euro! De ce? Ca să protejeze comerțul și producția olandeză! Acesta nu e un om care unește țările, ci face diviziuni între ele. Un astfel de om nu trebuie pus ca șef la o organizație ca NATO. A cășunat pe economia românească, bulgară și croată opunându-se la Schengen. Este incorect”, a declarat fostul ambasador american la București, Adrian Zuckerman, la Dc News.