Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo

Author:

Filmul „Reostat. Jaful Secolului”, regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, şi-a făcut debutul internaţional în toamna acestui an. După ce a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia în luna octombrie, a primit miercuri şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, prin Anamaria Vartolomei, la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, potrivit news.ro.

Premiul a fost acordat pentru Anamaria Vartolomei, actriţă franceză de origine română, aflată la primul ei rol într-un film românesc. Anamaria Vartolomei este un star în plină ascensiune în cinematografia mondială. În 2022, i-a fost acordat Premiul César pentru Cea mai bună speranţă a cinematografiei franceze după interpretarea din „L’Événement” (r. Audrey Diwan) filmul câştigător al Leului de Aur, la ediţia 2021 a Festivalului de Film de la Veneţia. În urma acestui premiu, ea a primit roluri importante precum cele din „L’Empire” (r. Bruno Dummont, Berlin 2024), „Maria” (r. Jessica Palud, Cannes 2024), „Contele de Monte Cristo” (r. Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte, Cannes 2024) sau în „Mickey 17” (r. Bong Joon-ho) care va fi lansat în 2025 şi unde joacă alături de Robert Pattinson şi Mark Ruffalo.

Premiul de la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo a fost prezentat de actriţa Chiara Mastroianni, în numele juriului condus de actorul Tony Leung („In the Mood for Love”). Acceptând premiul, Anamaria Vartolomei a declarat: „Se cade să împart acest premiu cu toţi colegii mei de platou. Rareori am văzut nişte oameni mai implicaţi. A fost şi un proces de învăţare pentru mine să lucrez alături de voi la primul meu rol în limba română şi mă bucur că el a fost într-un film realizat de o echipă atât de minunată”.

În comentariul său, revista americană Variety a caracterizat filmul drept „povestea unui cuplu din România care se vede implicat într-un furt de artă pe fondul discrepanţei economice şi sociale dintre vestul şi estul Europei”, în vreme ce Hollywood Reporter notează că „filmul este inspirat de evenimente adevărate şi o are ca protagonistă pe Anamaria Vartolomei, mutată alături de soţul ei din film în Ţările de Jos în căutarea unei vieţi mai bune”, dar sfârşind prin a deveni o migrantă anonimă la marginea societăţii occidentale, la fel ca mulţi alţii aflaţi în aceeaşi situaţie”.

„Reostat. Jaful Secolului”, prezentat internaţional sub titlul „Traffic”, este inspirat de spargerea comisă de un grup de români la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în 2012. Şapte tablouri de mare valoare au fost sustrase în mai puţin de trei minute, printre ele fiind şi opere semnate de Matisse şi Picasso. „Jaful secolului” s-a încheiat câteva luni mai târziu cu arestarea suspecţilor, însă tablourile nu au fost recuperate niciodată. Nici până astăzi nu se ştie dacă au fost arse, ascunse sau vândute pe piaţa neagră.

După proiecţia de la Varşovia, CineEuropa identifica principala temă a filmului drept punerea în discuţie a efectelor coloniasmului albilor europeni, care au capturat în folos propriu nenumărate opere de artă şi care acum se revoltă în faţa invaziei a ceea ce ei cataloghează drept noile migraţii. „Supravieţuirea este o chestiune care se obţine cu lacrimi şi sudoare, dar filmul ştie totodată când e bine să tratezi cu umor inechitatea lumii” – CineEuropa.

Alături de Anamaria Vartolomei, rolurile principale din film sunt interpretate de Ionuţ Niculae, Rareş Andrici, Macrina Bîrlădeanu, Thomas Ryckewaert şi Mike Libanon. Marius Panduru este directorul de imagine al filmului, iar Tudor Reu, producătorul acestuia. Filmul este o coproducţie România-Belgia-Olanda, realizată de Mindset Productions, Lunanime, Bastide Films, Les Films du Fleuve, Film i Väst, Filmgate Films, Avanpost Media şi Mobra Films.

„Reostat. Jaful Secolului” va intra în cinematografe în luna martie 2025, fiind distribuit de Forum Film.

X