România poate profita de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Ungaria pentru a-și maximiza șansele de a fi primită în Schengen și cu granițele terestre. Deocamdată, România e membră Schengen cu granițele maritime și cele aeriene.
Analiștii spun că în continuare jocurile sunt la latitudinea Austriei și că susținerea Ungariei nu e decisivă
Analiștii punctează însă că principala piedică a aderării complete a României la Schengen rămâne votul Austriei, în contextul în care alegerile din acest stat de la finalul anului ar putea aduce schimbări, la care se adaugă alte posibile noi piedici.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a explicat pentru Ziare.com că deși Ungaria are tot interesul să susțină aderarea, intenția statului vecin nu este suficient. „Este nevoie de deblocarea poziției Austriei și trebuie să vedem dacă guvernul Olandei și viitorul guvern al Franței. Până pe 7 iulie Franța o să fie ocupată cu altceva și poate și după 7 iulie trebuie să vedem cum se vor termina lucrurile, este mai complicată situația acolo”, a punctat analistul.
Ștefan Popescu a mai subliniat că partidul care se va clasa pe primul loc în alegerile din toamnă va da cancelarul Austriei, în condițiile în care extrema dreaptă este pe primul loc în sondaje. „Am avut o primă imagine a realității politice austriece în rezultatul de la alegerile europarlamentare. Partidul de extremă dreaptă a fost câștigătorul practic al alegerilor europene”, a mai explicat Ștefan Popescu.
De asemenea, potrivit analistului, „preocupările austriecilor, măsurate de diverse institute de sondare a opiniei publice arată că marea preocupare a cetățenilor austrieci este desigur, situația economică, dar și imigrația”.
În ceea ce privește situația României, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a explicat că, în ciuda șanselor restrânse, statul român are datoria de a continua demersurile. Fostul șef al diplomației române a punctat că „este important să le aducem noi aminte că pentru noi este prioritar, indiferent de cine ar câștiga”, în contextul în care teoretic rămân șanse, însă discutarea Schengen ar putea să nu fie prioritară pentru politicienii de la Viena, iar Ungaria ar putea să nu reușească să îi determine.