Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat, luni, la Prima News, că România are șanse mici să intre anul acesta în spațiul Schengen, dar că trebuie să lupte până în ultimul moment pentru a schimba poziția Austriei, citat de Digi24:
- „Este foarte bine că subiectul Schengen rămâne sus pe agenda europeană şi că preşedinţia spaniolă la Consiliul Uniunii Europene se ţine de cuvânt, fixând o dată pentru această discuţie, însă forma finală a agendei urează să fie setată în data de 1 decembrie, când are loc reuniunea Ambasadorilor statelor UE. Atunci se face agenda consiliului JAI. Până atunci, lucrurile se joacă”
- „Un moment crucial îl constituie alegerile din Olanda din 22 noiembrie (…) Dacă partidele pro-europene vor câştiga, atunci avem şansa ca Olanda să îşi schimbe poziţionarea şi să nu se mai opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi să rămână Austria singură. Mai mult, premierul olandez Rutte urmează să efectueze o vizită în Bulgaria, chiar după alegeri, şi am putea spera ca acea vizită să transmită un mesaj pozitiv în acest sens”
- Dacă Austria rămâne singură, atunci cu partenerii europeni, putem exercita o presiune suplimentară în aşa fel încât Austria să îşi schimbe votul (…) Anul trecut, Austria a început să se opună aderării României doar cu câteva zile înainte de reuniunea JAI. Vor fi discuţii dure”
Victor Negrescu a precizat că va merge joi în Austria pentru a discuta cu mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului de la Viena şi să prezinte argumente suplimentare.
„România îndeplineşte toate criterii aşa că trebuie să forţăm acest lucru, fiind în acelaşi timp ponderaţi, echilibraţi, pentru că şansele de a reuşi anul acesta cred eu că sunt mai mici decât anul trecut, dar trebuie să ne jucăm cartea până în ultimul moment şi faptul că e pe ordinea de zi ne ajută”, a ţinut să menţioneze Victor Negrescu, arătând că „suntem mai aproape de momentul electoral, iar interesele politice sunt mult mai ample”.
Scrisoare pentru Nehamer
Eurodeputatul Victor Negrescu îi va trimite o scrisoare cancelarului austriac Karl Nehammer în care va prezenta o serie de argumente tehnice pentru aderarea României la spaţiul Schengen, subiect care urmează să fie discutat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne la începutul lunii decembrie, la un an după ce Austria s-a opus intrării ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie.
”În cazul României nu există niciun fel de argument împotriva aderării la spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, noi avem argumente suplimentare. În calitate de eurodeputat, îi voi trimite o scrisoare cancelarului austriac Nehammer în care voi prezenta o serie de argumente tehnice. De exemplu, faptul că România este primul stat care implementează proiectul-pilot cu Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor, un proiect de succes ce va fi extrapolat la nivel european date fiind reuşitele României. Numărul de persoane care încearcă să treacă ilegal frontiera României a scăzut, numărul de migranţi ilegali care ajung în România a scăzut, numărul de solicitări de azil din partea unor migranţi ilegali a scăzut şi, în baza acestor rezultate pozitive, astăzi România îşi oferă expertiza ţărilor din Balcanii de Vest, de unde provine de fapt acel val de migranţi de care se sperie guvernul în dreapta din Austria, iar asta dovedeşte că avem capacitatea de a sprijini zona de liberă circulaţie”, a spus Negrescu într-o declaraţie acordată AGERPRES, la începutul lunii noiembrie.
”Acum suntem tot mai aproape de alegerile europarlamentare, dar şi de alegerile din Austria şi automat guvernul de dreapta din Austria este tentat să folosească acest subiect electoral poate mai mult decât a făcut-o anul trecut, când nu existau neapărat beneficii directe pentru ei, cel puţin din perspectiva lor. Însă următoarele săptămâni sunt cruciale. Avem alegerile din Olanda pe 22 noiembrie şi, dacă partidele proeuropene vor câştiga, ar exista probabilitatea ca veto-ul aplicat de Olanda să fie ridicat. Deci noi acum suntem blocaţi de două veto-uri: veto-ul Austriei, unde este un guvern de dreapta, şi veto-ul Olandei cu un guvern de centru-dreapta. Dacă Austria rămâne singura care se opune, atunci am putea împreună cu partenerii europeni să exercităm o presiune suplimentară şi asta este ce am vrea să facem”, a explicat Victor Negrescu.
”Noi ne dorim să reuşim să rezolvăm lucrurile la nivel diplomatic, aceasta e calea pe care o adoptăm, dar evaluăm şi alte scenarii. Aşa cum a evocat şi premierul Marcel Ciolacu, există şi acel scenariu al atacării la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, împreună cu Parlamentul European şi Comisia Europeană, deci un demers european pentru apărarea valorilor europene. Se testează şi alte scenarii ca mecanism de integrare în zona de liberă circulaţie, însă trebuie să vă spun faptul că dacă acest obiectiv nu va fi realizat până la finalul anului, adică dacă nu vom avea un vot pozitiv, atunci anul viitor va fi foarte greu să avem un vot pozitiv, dat fiind contextul electoral european şi cel din Austria. Noi punem lucrurile pe masă, e o negociere în interesul României, spunem ce merge şi ce nu merge, unde putem acţiona şi care sunt limitele. Nu putem noi să semnăm în locul cancelarului austriac de dreapta. Însă sper ca familia politică de dreapta să fie mai incisivă în a-l convinge să treacă peste acest veto nedrept ”, a încheiat eurodeputatul român.