Europarlamentar aruncă în aer scenariul instalării lui Iohannis la șefia Consiliului European

Author:

Scenariul numirii lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European este respins categoric de europarlamentarul Eugen Tomac (PMP), acesta declarând la B1TV că este total „nerealist” ca cineva s-să-și facă iluzii că șeful statului să obțină una dintre cele 4 mari funcții importante în Uniunea Europeană

„Este o intoxicare această informație apărută în presă și dezbătută cu interes politic, evident, al PNL. Această funcție este o funcție extrem de importantă la nivel european și se negociază între statele membre ale Uniunii Europene. Nu este o funcție onorifică, este o funcție de reprezentare politică extrem de importantă”, a spus președintele PMP.

„Nu văd în nicio ecuație, vreo șansă cât de mică sau mare să o aibă președintele Iohannis pentru această poziție extrem de importantă, pentru că familia politică PPE o susține în continuare pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei și ăsta va fi obiectivul principal pentru PPE, restul pozițiilor rămân negociabile. De aceea cred că este prea devreme și este un scenariu nerealist pe care îl încearcă PNL-ul să-l arunce pe piață, cu scopul de a-l face mai mare decât este pe președintele Iohannis, care n-a reușit un lucru elementar: să impună în ultimii 2 ani de zile, pe ordinea de zi a Consiliului European, deci a instituției pe care, teoretic, PNL-ul crede că o poate conduce, chestiunea Schengen”, a adăugat Tomac.

Cele 4 mari funcții

„Această funcție face parte din pachetul de negociere a celor 4 mari funcții europene: președinte de Comisie Europeană, președinte de Consiliu European, președinte al Parlamentului European și președintele Băncii Central Europene. Deci aceste 4 mari funcții se negociază între statele membre, plecând și de la majoritatea care se va crea în Parlament, în funcție de rezultatele alegerilor europarlamentare. Deci îmi este foarte greu să cred că în orice scenariu, cât de optimist ar fi el, există vreo șansă reală pentru ca președintele Iohannis să obțină una dintre cele 4 mari funcții importante în Uniunea Europeană”, a mai spus europarlamentarul.

X