Eugen Tomac: 'Comisia Europeană recunoaște că decizia JAI privind admiterea României în Schengen este incorectă'


Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE) transmite marți că din poziția Comisiei Europene față de procesul deschis la CJUE privind aderarea României la spațiul Schengen reiese că Bruxelles-ul „recunoaște că ne sunt încălcate drepturi”.

„Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 este una incorectă și regretabilă. Prin urmare, validează în mod oficial argumentele pe care le-am invocat atunci când am pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE. Este important să reținem că eforturile continuă. Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României”, a scris Tomac, marți, pe Facebook.

„Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la CJUE, recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE. Sunt sigur că vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi in Europa, așa cum ne dorim și așa cum merităm”, a adăugat acesta.