facebook
Connect with us

Politică

Eugen Teodorovici a dat cu pumnul în masă, la întâlnirea miniștrilor de finanțe din UE: 'Comisia Europeană să ia în considerare interesele tuturor statelor'

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, consideră că este absolut necesar ca orice iniţiativă majoră a noii Comisii Europene să ia în considerare interesele tuturor statelor membre, şi nu doar a unora considerate mai puternice şi mai influente.

„Sper că noua echipă a Comisiei Europene va avea cu adevărat o abordare în spiritul coeziunii. Este absolut necesar ca orice iniţiativă majoră a noii Comisii să ia în considerare interesele tuturor statelor membre, şi nu doar a unora considerate mai puternice şi mai influente”, a afirmat Teodorovici.

 EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici a participat vineri, la Helsinki, la reuniunea Eurogrup în format extins şi la prima zi a reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), evenimente organizate de Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE.

„Discuţiile în cadrul reuniunii Eurogrup în format extins au vizat instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate (BICC), respectiv guvernanţa, modularea, finanţarea, metodologia de alocare, precum şi aranjamentele pentru statele neparticipante. În cadrul discuţiilor, ministrul român a subliniat că, în timp ce ţara noastră susţine aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, este important ca Programul de Sprijin pentru Reforme, în care BICC ar figura doar ca o componentă, să se dezvolte echilibrat şi să fie echitabil atât pentru statele din zona euro, cât şi pentru cele non-euro”, se spune în comunicat.

 Viorica Dăncilă i-a executat azi! Pe cine a dat afară din Guvern

Pe agenda primei zile a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN au figurat teme ca ameninţările hibride şi rezistenţa infrastructurii pieţei financiare, consolidarea acţiunilor privind schimbările climatice şi relansarea proiectului Uniunii Pieţelor de Capital.

În ceea ce priveşte ameninţările hibride şi rezistenţa infrastructurii pieţei financiare, discuţiile din cadrul reuniunii au evidenţiat importanţa sectorului financiar în combaterea ameninţărilor hibride şi de a impulsiona factorii politici în continuarea lucrărilor în acest sens.

 Olguța Vasilescu a răbufnit: Cum dracului vine criza peste noi doar când se apropie ăștia de guvernare?

În privinţa consolidării acţiunilor privind schimbările climatice, discuţiile au vizat stadiul acţiunilor în domeniul schimbărilor climatice, rolul miniştrilor de finanţe în acest proces şi modalităţi pentru creşterea implicării miniştrilor de finanţe în acţiunile în domeniul schimbărilor climatice. În context, ministrul Teodorovici a amintit sprijinul României pentru implicarea miniştrilor finanţelor în discuţiile privind schimbările climatice, inclusiv prin participarea, prin MFP, la Coaliţia miniştrilor de finanţe împotriva schimbărilor climatice, în calitate de observator. În acelaşi timp, ministrul român a atras atenţia că punctul de plecare al acestei discuţii ar trebui să fie recunoaşterea faptului că ecologizarea implică anumite costuri şi capacitatea economiilor noastre de a suporta aceste costuri este diferită.

Nu în ultimul rând, miniştrii şi guvernatorii băncilor centrale au discutat priorităţile Uniunii Europene în domeniul Uniunii Pieţelor de Capital pentru următorul ciclu instituţional, cu obiectivul identificării şi ajungerii la un acord asupra unui set de măsuri practice care să încurajeze integrarea transfrontalieră a pieţelor europene de capital, inclusiv măsuri pe care statele membre le-ar putea pune în aplicare.

 EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

Tot vineri, şeful de la Finanţe a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Pierre Heilbronn. Discuţiile au vizat proiectele Băncii în România şi viitoarea strategie a BERD pentru perioada următoare, precum şi despre strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital în România.

Advertisement

Recent

Advertisement

Facebook

Loading...

Popular

X