Dr. Geanina Hagimă: Medicii români au înțeles demult că produsele experimentale anticovid nu sunt utile. Care să fie motivul lipsei de reacție? Frica de represalii?

Author:

ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor) a urmărit și vaccinarea covid a personalului medical, alături de vaccinarea populației global și pe categorii de vârstă. Aceste informații au fost mai vizibile pe perioada anului 2021, când vaccinarea în procent mare a personalului medical era un exemplu pentru convingerea populației. Însă, după apariția dozelor booster, o mare parte din personalul medical a înțeles că este ceva în neregulă cu această injectare repetată care nu mai respecta regulile medicinei și procentul celor injectați din aceasta categorie a scăzut simțitor. Ca urmare, vizibilitatea acestor date a scăzut, pentru a nu ridica suspiciuni. Dacă populația ar fi aflat despre scăderea ratei de vaccinare cu doze booster a personalului medical, aceasta ar fi respins aceste doze repetate.

Totuși, nu toate tarile europene s-au conformat să raporteze aceste procente. Astfel de exemple sunt, după cum se vede in ultima figură Austria, Cipru, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia. România este printre țările care a raportat aceste date. Astfel, până la 22 decembrie 2021, 96, 8% din personalul medical era vaccinat cu o doză, 93, 1% avea vaccinare completă (doua doze) și 10,7% avea și prima doza booster efectuată.

Până în săptămâna 16 din anul 2022 ce corespunde sfârșitului lunii aprilie, personalul medical românesc era vaccinat în procent de 97,3% cu prima doză, 93,7% cu doza completă și 18% avea primul booster.

După săptămâna a opta din anul 2022 (sfarsitul lunii februarie), după cum se poate observa din a doua și a treia figură, vaccinarea personalului medical a rămas practic neschimbata până în luna decembrie 2022, primul booster rămânând la același procent de 18%. iar cel de-al doilea booster fiind efectuat în procent de doar 1%  https://covid19-country-overviews.ecdc.europa.eu/vaccination.html.

Se pare deci că personalul medical românesc a înțeles mai devreme decât cel din alte țări europene că această vaccinare repetată este inutilă, ineficientă și chiar nocivă, ceea ce arată că școala de medicină românească a fost una dintre cele mai bune din Europa . În timp ce, cu mici excepții, prima doza booster a fost acceptată în procent de peste 50% de personalul medical european, în România, acest procent s-a menținut din luna februarie 2022 până în prezent la 18%, iar al doilea booster nu a mai fost acceptat decât în procent de 1%.

Se pune totuși întrebarea de ce personalul medical și în principal medicii nu au luat o atitudine publică referitoare la eficacitatea și eventual nocivitatea acestor „vaccinuri” din moment ce ei înșiși au decis să nu se mai primească dozele booster, în ciuda continuării promovării produselor experimentale și probabil și a presiunilor de vaccinare. În mod normal, dacă medicii au avut semnale de alarmă că aceste vaccinuri nu sunt eficiente și pot fi nocive, ar fi trebuit să reacționeze, să sesizeze Colegiului Medicilor sau Ministerului Sănătății aceste lucruri.

Din păcate atitudinea publică a medicilor români referitoare la aceste vaccinuri nu se face auzită, este o liniște apăsătoare cu excepția câtorva voci, atât în ceea ce privește, eficacitatea , cât și în ceea ce privește reacțiile adverse imediate și la distanță, din ce in ce mai multe și subraportate.

Care să fie motivele pentru care personalul medical tace, încălcând astfel mai multe articole ale Codului Deontologic, permițând astfel Ministerului Sănătății să promoveze, să achiziționeze și să administreze în continuare aceste doze booster? Teama de represalii? Rușinea că au fost mințiți si sentimentul de vinovăție față de pacienți și chiar de rudele lor? Câștigurile materiale? Dacă este vorba de primele doua situații, ar fi bine să înceapă să vorbească, deoarece nu este timp pentru orgolii rănite și nici pentru prea multe regrete, având în vedere dezastrul medical care va continua și se va agrava.

O altă informație importantă ce trebuie folosită este un studiu efectuat pe personalul medical din mai multe centre europene (România nu a fost printre ele) ale cărui rezultate au fost publicate recent în noiembrie 2022, în care ECDC care a analizat eficacitatea relativă a  dozei booster covid-19 în perioada  mai 2021 – iulie 2022 față de vaccinarea primară (cu două doze). S-a constatat o eficacitate relativă redusă pentru formele asimptomatice sau ușoare de boală a dozei booster, de 11% la persoanele care au avut covid înainte de înrolarea în studiu și de -6% pentru persoanele care nu au avut un episod de covid înainte de înrolarea în studiu. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-analysis-vaccine-effectiveness-healthcare-workers.pdf. Printre cele 2369 de persoane incluse în studiu, s-au înregistrat  682 de cazuri de covid dintre care 479 au fost simptomatice, deci rata infecției covid a fost crescută in rândurile personalului medical vaccinat cu două sau trei doze. Persoanele incluse în studiu au fost urmărite prin efectuarea testului covid PCR săptămânal sau la două săptămâni, și , pentru a creste aderența la studiu, au fost acceptate și teste PCR efectuate din salivă, nu doar nazo-faringiene. Din păcate nu am văzut aceeași înțelegere în lumea reală, pentru pacienții care necesită internare și sunt frecvent condiționați să efectueze testul PCR prin testare nazofaringiană. Unul din limitele studiului este faptul că nu a putut fi comparată eficacitatea vaccinării primare sau a booster-ului cu persoanele nevaccinate, personalul medical nevaccinat fiind într-un procent extrem de redus. Astfel nu a putut fi evaluata valoarea imunizării naturale în lupta cu acest virus. Concluzia studiului a fost că protecția oferită de booster față de  vaccinarea primară este limitată, redusă. De asemenea, s-a observat un anumit rol benefic al trecerii prin boală alături de vaccinare, sugerând un rol al imunității naturale, alături de cea obținută prin vaccinare, în creșterea protecției față de infecția covid.

Oare aceste date despre eficacitatea redusă a boosterelor au fost citite de către cei care coordoneaza la nivel guvernamental actiunile anticovid? Autoritățile noastre continuă îndemnul pentru vaccinarea cu doze booster. Este de neînțeles de ce personalul medical nu ia atitudine în fața acestor anomalii medicale. Cu cât mai multe glasuri ale medicilor se vor face auzite, cu atât șansa de a stopa acest dezastru, crește. Este momentul ca personalul medical să depășeasca orgoliile, frica, să se unească și să aibă o reacție amplă, ferma în ce privește vaccinarea covid si nu numai.

Doamne, lumineaza-le mintea și întărește-le caracterul!

X