Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco din Peru. Aceste tuneluri se extind pe o distanță de peste un kilometru, conectând Templul Soarelui cu o fortăreață situată la periferia orașului, informează iflscience.com.
Această descoperire fabuloasă a fost realizată printr-o metodologie în trei etape.
Inițial, cercetătorii au analizat documente istorice din secolele XVI-XVIII, dintre care un text iezuit din 1594 s-a dovedit deosebit de relevant, indicând că tunelul principal traversa zona de sub casele episcopale din spatele catedralei din Cuzco, conectând Templul Soarelui (Coricancha) cu cetatea Sacsahuaman.
În faza următoare, echipa de cercetători a efectuat prospecțiuni acustice pentru identificarea camerelor subterane goale, urmată de utilizarea unui radar de penetrare a solului pentru cartografierea precisă a rețelei de tuneluri.
Această tehnologie a permis identificarea tunelului principal și a trei ramificații secundare care se îndreaptă spre Muyucmarca, Callispuquio și zona din spatele bisericii San Cristóbal.
Deși funcția exactă a sistemului Chincana rămâne necunoscută
Specialiștii consideră că incașii au construit acest sistem de tuneluri prin săparea unor șanțuri care au fost ulterior consolidate cu ziduri de piatră și grinzi de acoperiș.
Se presupune că traseul pasajelor subterane urmărește configurația străzilor și a pasarelelor de la suprafață din Cuzco, orașul care a servit drept capitală a Imperiului Inca în secolul al XV-lea, înainte de cucerirea spaniolă.
Deși funcția exactă a sistemului Chincana rămâne necunoscută, arheologul Mildred Fernández Palomino a anunțat că echipa sa planifică să acceseze tunelurile în lunile următoare prin efectuarea unor săpături în puncte strategice.
Această explorare ar putea oferi informații valoroase despre scopul și utilizarea acestui complex sistem subteran construit de civilizația incașă.