declarația care ar putea schimba rezultatul alegerilor din SUA

Author:

Kamala Harris pare că a câștigat dezbaterea cu Donald Trump, dar promisiunea fostului președinte de a salva o națiune în declin rezonează cu alegătorii indeciși din această parte a unui stat cheie din SUA, informează BBC.

Paul Simon a avut nevoie de patru zile pentru a face autostopul de la Saginaw. Pe atunci, declinul lung și lent al acestui oraș începuse deja, deoarece fabricile de mașini din Michigan au dat obloanele jos, lovite de vânturile concurenței străine.

Rachel Oviedo, în vârstă de 57 de ani, stătea pe verandă și se uita la peisajul stradal cu mobilier abandonat și dincolo de ea e o fabrică ce făcea cândva piese auto pentru Chevrolet și Buicks, dar care și-a închis în cele din urmă porțile în 2014. “Stăm aici toată ziua”,a spus ea la BBC. “Vedem oameni fără adăpost care intră și ies de acolo, trebuie să-l dărâme și să facă ceva din el.” “Un magazin alimentar”, a sugerat ea. “Pentru că nu avem magazine alimentare aici.” Femeia a spus că încă nu este sigură cum va vota.

Donald Trump, a spus ea, e “un om de cuvânt”, în timp ce Kamala Harris părea promițătoare în dezbatere, dar încă oarecum necunoscută. “Îmi place de ea”, a spus ea, “dar nu știm ce va face”.

Majoritatea statelor americane înclină fie atât de puternic spre democrați, fie atât de puternic spre republicani.

Dacă Michigan este unul dintre puținele state indecise, atunci Saginaw este unul dintre puținele locuri în care votul ar putea merge cu adevărat în ambele direcții.

Când vor veni să voteze, alegătorii indeciși precum Rachel vor avea literalmente viitorul Americii în mâinile lor.

“Pentru că poți vedea declinul.”

Chuck Brenner, un polițist pensionat din Saginaw, este un alt american intervievat de BBC. Bărbatul de 49 de ani, care încă lucrează cu jumătate de normă în perioada de probațiune și își conduce propria companie imobiliară, spune că a văzut de aproape problemele. “Aproape toată lumea a lucrat în industria auto”, a spus el.

“Pe atunci, toată lumea avea bani și locurile de muncă erau ușor disponibile. Ați văzut schimbarea, oamenii se luptă pentru că oamenii cresc săraci… și apoi drogurile și toate astea.”

Mesajul lui Trump despre declinul american rezonează cu Chuck.

“Absolut”, a spus el. “Pentru că poți vedea declinul.”

Dar, deși a votat pentru Trump în 2016, a decis să voteze  cu Joe Biden în 2020.

“A fost multă dramă cu Trump”, a adăugat el. “Și problemele legale. M-am cam săturat de asta.”

X