Deciziile de șomaj vor fi luate de Inteligența Artificială în Nevada

Author:

Departamentul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Instruire și Reabilitare din statul american Nevada este pe cale să acorde inteligenței artificiale, în premieră în Statele Unite, misiunea de a rezolva cererile de acordare a șomajului, conform 8newsnow și Nevada Independent. Unii experți juridici au rezerve.

Autoritățile din Nevada au încheiat un parteneriat cu Google pentru a crea un sistem automat de soluționare a contestațiilor. În acest moment, dacă unei persoane i se refuză cererea de șomaj și depune o contestație, are loc o audiere pentru a revizui toate documentele de la solicitant și angajator. Apoi, cererea este analizată, se aplică prevederile legale și se ia o decizie. Noul sistem AI va examina cererile și va scrie decizia, însă un om va avea totuși dreptul de a verifica decizia AI.

„Angajații nu vor mai trebui să treacă prin procesul miilor de aplicații pe care să le parcurgă pentru a înțelege ce lege sau ce reglementare să se aplice în fiecare caz particular”, a spus Carl Stanfield de la departamentul de șomaj din Nevada. „Acest sistem AI ne ajută de fapt să ne facem treaba mai bine și să oferim publicului o soluție mai rapidă a problemelor pe care le întâmpină”, a adăugat acesta.

Totuși, avocata Morgan Shah de la Nevada Legal Services nu este de acord.

„Economia de timp va fi anulată dacă cineva o să verifice amănunțit fiecare decizie”, a spus ea. Una dintre cele mai mari preocupări ale ei este însă una juridică. „Nu există niciun precedent pentru externalizarea serviciilor legale către AI”, a spus ea. „Să te bazezi pe inteligența artificială pentru analiza juridică este cu siguranță o nouă frontieră”. Avocata a spus că AI ar putea chiar să facă mai mult rău decât bine. „Dacă există probleme în sistem care nu sunt identificate, acest lucru are potențialul de a face rău persoanelor vulnerabile”, a spus ea.

Stanfield, însă, este încrezător în noul sistem.

„Am realizat foarte multe cercetări în acest sens. Ne-a luat un an de zile să lucrăm alături de Google pentru a ajunge în acest punct în care suntem gata să începem instruirea și implementarea”, a indicat oficialul din Nevada.

X