De la prognoze de creştere economică de 3% în România, pronosticurile merg acum spre 1%/ Surpriza vine de la Semestrul II

Author:

De la prognoze de creştere economică de 3% în România la început de 2024, pronosticurile merg acum spre 1%. Toţi analiştii se aşteaptă, însă, ca economia să accelereze în a doua parte a lui 2024 şi nimeni nu vede recesiune, anunță Ziarul Financiar preluat de mediafax.

Cea mai optimistă prognoză este a Guvernului României, care vede o creştere economică reală de 2,8% în 2024, în ciuda creşterii de numai 0,7% din prima jumătate.

Cele mai pesimiste prognoze din acest moment dau o creştere economică de puţin peste 1% pentru 2024, după ce economia a mers mult sub aşteptări în prima jumătate a anului.

Cea mai recentă actualizare, din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este o creştere de 1,4% a econo­miei României în 2024, o revizuire drastică în jos, de la 3,2%, prognoza de la începutul anului.

De asemenea, toate băncile din România care au în acest moment o prognoză văd un avans al economiei de sub 2% în 2024, iar cea mai pesimistă previziune este din partea Libra Bank, care lucrează pe un scenariu de 1,2% creştere economică în România în 2024.

La începutul anului, media prognozelor analiştilor financiari din România şi a instituţiilor internaţionale era de 3%, practic o accelerare după creşterea de 2% din 2023.

Analiştii locali erau mai pesimişti şi vedeau creşteri de 2,5-3%, în vreme ce guvernul şi instituţiile internaţionale vedeau creşteri şi de 3%.

Spre exemplu, guvernul Marcel Ciolacu şi-a bugetat veniturile pe o creştere economică de 3,4%. Realitatea din teren a dat însă de pământ cu toate prognozele, când în primul trimestru economia practic a stagnat, iar în al doilea a crescut cu 0,8%.

În prima jumătate din 2024, PIB-ul a crescut cu numai 0,7% şi a spulberat toate prognozele.

După publicarea datelor detaliate privind evoluţia eco­nomiei – unde s-a văzut că IT-ul a stagnat, industria a scăzut şi, în afară de consum, toate sectoarele economiei sunt la nivel de avarie – analiştii au redus drastic prognozele, în multe cazuri la jumătate.

X