De ce victoria lui Geert Wilders este o veste cât se poate de proastă pentru România

Author:

Geert Wilders și partidul său de extremă dreaptă, PVV (Partidul Libertății), au câștigat, potrivit sondajelor la ieșire de la urne, o victorie clară la alegerile legislative neerlandeze de miercuri, care au avut efectul unei bombe politice în regat.

Wilders are un trecut plin de derapaje la adresa românilor, iar o poziție împotriva aderării României la spațiul Schengen nu ar fi o surpriză.

Geert Wilders și-a atenuat retorica anti-islam în timpul campaniei, preferând să se concentreze pe probleme precum costul vieții, până în punctul în care unii analiști l-au poreclit “Geert Milders” (Geert Blândul).

Rămâne de văzut dacă va reuşi să atragă suficient sprijin din partea altor partide politice pentru a forma o coaliție viabilă ca prim-ministru.

Dar ce planifică partidul lui, PVV? AFP detaliază liniile generale ale programului său electoral, de la înghețarea dreptului la azil la un referendum privind apartenența la Uniunea Europeană, trecând printr-o creștere a producției de petrol și gaze.

 

“Mai puțin islam în Țările de Jos”

“Cu o reducere a afluxului (de solicitanți de azil) și a imigrației în Țările de Jos, islamizarea țării noastre va fi și ea redusă”, spune programul electoral PVV.

“Țările de Jos nu sunt o țară islamică: nu sunt școli musulmane, Coranuri și moschei”. “Vrem mai puțin islam în Țările de Jos și vom realiza acest lucru prin: mai puțină imigrație non-occidentală și o încetare generală a azilului”.

De asemenea, prevede “interzicerea purtării baticului islamic în clădirile guvernamentale”.

 

Politică de imigraţie restrictivă

PVV propune o “înghețare a azilului” și “o politică de imigrație în general mai restrictivă”, precum și o derogare de la regulile europene privind azilul și migrația.

Partidul dorește să restabilească controalele la granițele neerlandeze, respingând solicitanții de azil care încearcă să intre în Țările de Jos din “țările vecine sigure”.

Imigranții ilegali vor fi arestați și deportați, iar sirienilor cu permise de azil temporar li se vor revoca permisele deoarece “părți din Siria sunt acum în siguranță”. Refugiații care dețin un permis de ședere îl vor pierde “dacă pleacă în vacanță în țara de origine”.

Cetăţenii UE vor avea nevoie de permise de muncă, iar numărul studenţilor străini va fi redus, promite manifestul.

 

O ieșire a Ţărilor de Jos din UE

PVV vrea “Ţări de Jos suverane, o Ţări de Jos responsabile de propria lor monedă, propriile frontiere și care să-și stabilească propriile reguli”.

Prin urmare, partidul respinge orice formă de “uniune politică” precum UE – “o instituție care își însușește din ce în ce mai mult puterea, monopolizează banii contribuabililor și ne impune dictate”.

“PVV vrea un referendum obligatoriu pentru Nexit”, o potenţială ieșire a Ţărilor de Jos din UE.

În așteptarea unui astfel de referendum, Țările de Jos doresc să devină un beneficiar net al fondurilor europene, nu un contributor net.

De asemenea, partidul respinge orice nouă extindere a UE și dorește să-și restabilească dreptul de veto la Bruxelles.

În sfârşit, PVV vrea să scoată steagul european de pe clădirile guvernamentale. “Suntem în Țările de Jos. Aici se arborează doar steagul național”.

 

“Propria noastră țară înainte de orice”

“Principiul nostru călăuzitor este: să acționăm în interesul Ţărilor de Jps şi al neerlandezilor. Propria noastră țară este pe primul loc”.

PVV este “un mare prieten al singurei democrații adevărate din Orientul Mijlociu: Israelul”, spune manifestul. “Relațiile cu Israelul vor fi întărite, printre altele, prin mutarea ambasadei noastre la Ierusalim”. Geert Wilders se angajează să închidă reprezentanța neerlandeză din Ramallah, sediul “autorității palestiniene corupte”.

Relațiile diplomatice vor fi întrerupte “imediat” cu țările care aplică legea Sharia și de unde parlamentarii olandezi au primit amenințări cu moartea.

 

Climatosceptic

“De decenii suntem speriaţi cu schimbările climatice (…) Trebuie să încetăm să ne mai fie frică”, se arată în manifestul PVV.

Neerlandezii au cei mai buni ingineri hidraulici din lume și nu este nevoie să intrați în panică cu privire la creșterea nivelului mării, se arată în document.

Manifestul solicită mai multă extracție de petrol și gaze din Marea Nordului și menținerea deschise a centralelor pe cărbune și gaz. “PVV sprijină, de asemenea, construcția rapidă de noi centrale nucleare”.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

 

X