De ce nu intrăm în Schengen? Rareș Bogdan: 'E doar o amânare strategică din partea noastră!'


De ce nu intrăm în Schengen? Rareș Bogdan: ‘E doar o amânare strategică din partea noastră!’

Europarlamentarul Rareș Bogdan a explicat de ce România nu intră încă în spațiul Schengen.

„De data aceasta este doar o amânare strategică din partea noastră, deoarece, după cum știți, este vorba de un vot care se dă pentru cele două țări. Întregul demers a fost început la pachet cu Bulgaria”, a spus Rareș Bogdan, la postul Digi24.

„Bulgaria a avut niște problemele care nu s-au închis cu Olanda, în cele din urmă au închis subiectele. Controalele pe care le-a avut si pe care le-am avut și noi cu un an și jumătate în urmă au mers foarte bine de data asta pe granița de sud a Bulgariei. Olanda nu mai are rezerve, dar are nevoie de un vot de validare în parlamentul de la Haga, vot care nu a avut loc pentru aderare. Votul a fost negativ data trecută și e nevoie de un vot care să treacă prin parlament după convocarea noului parlament, având în vedere că Olanda a avut alegeri”, a mai afirmat Rareș Bogdan.

Bogdan susține că Austria și-a schimbat atitudinea față de România.

„În momentul acesta nu este o amânare generată de situația României. La toate nivelele diplomatice ale statului român se lucrează și situația în raport cu Austria este complet diferită față de acum un an. (…) Foarte probabil la JAI-ul din martie sau din mai, până în martie, imediat după rezolvarea problemei relației Olanda – Bulgaria, votul de la Haga, lucrurile să intre în linie dreaptă pentru noi”, a spus Rareș Bogdan. „Nu vreau să dau nicio speranță nimănui, canalele diplomatice sunt redeschise cu Austria. (…) Austria nu are aceeași atitudine pe care a avut-o în urmă cu un an față de România. Bulgaria are astăzi o problemă, nu România”, conchis europarlamentarul.

Context

Consiliul JAI care va avea loc în 4 – 5 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii, au precizat surse politice pentru NEWS.RO. Astfel, se doreşte convocarea unul nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a ţării noastre, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.

Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, Spania deţinând preşedinţia Consiliului, în această perioadă.

Astfel, la Consiliul JAI din 4 – 5 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen fără să se supună la vot acest lucru, în condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern.

Un Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României şi Bulgariei, dar în etape, mai întâi pe aerian, din luna martie anul viitor, şi apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua.

Potrivit surselor, nu se pune problema decuplării de Bulgaria, în acest context.

Previziuni sumbre și pentru 2024

România ar putea rămâne în afara Schengen și în acest an. Aderarea țării noastre urmează să fie discutată în cadrul Consiliului JAI din 4 – 5 decembrie, dar există șanse minime spre inexistente ca decizia să fie supusă votului. Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, crede că nu vom fi primiți nici în 2024, și asta pentru că liderii noștri sunt incompetenți.

Share With Your Friends