facebook
Connect with us

Justitie

De ce Dana Gârbovan nu are ce căuta în fruntea Justiției

Propunerea Danei Gârbovan de către CExN al PSD pentru preluarea portofoliului Justiției i-a luat prin surprindere chiar și pe social-democrați și asta cu atât mai mult cu cât nominalizarea a venit la scurt timp după ce fostul ministru Ana Birchall a anunțat câteva măsuri necesare de modificare a legii penale în contextul controversatului Caz Caracal, printre care și înăsprirea condițiilor eliberării condiționate.

Dana Gârbovan este un judecător controversat, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin susținerea față de modificările (măcelărirea) legilor justiției operate de Liviu Dragnea și gașca sa din Parlament.

Posibila numire a Danei Gârbovan în funcţia de ministrul al Justiţiei este criticată vehement și de judecătorul clujean Cristi Dănileţ.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Dănileţ scrie despre colega sa că este „un personaj conservator cu viziuni antieuropene”, iar numirea ei ar avea ca scop „de a continua distrugerea a ceea ce cu greu s-a clădit ani de-a rândul de unii politicieni de buna credinţă şi mulți magistraţi profesionişti”.

„Pe 23 august 2017 ministrul Toader anunța tezele antireformei justiției imaginata de el. A fost cel mai mare rău politic din 2004 încoace: propunerile sale erau menite sa întoarcă justiția la vremurile când era controlată de politic. Multe din ele sunt azi, din păcate, text de lege.

Pe 23 august 2019 un personaj conservator cu viziuni antieuropene este propus ministru al justiției. După ani în care a criticat nefondat politici penale, a coborât în derizoriu eforturile anticorupție și a hrănit teoriile conspirative susținute de aparatul de propagandă antijustiție, acesta pare a avea o singură misiune: de a continua distrugerea a ceea ce cu greu s-a clădit ani de-a rândul de unii politicieni de buna credință și multi magistrați profesioniști.

Hotărât lucru: ziua de 23 de august este un blestem pentru poporul român”, a scris judecătorul pe Facebook.

Propunerea Danei Gârbovan în fruntea Justiției nu ar trebui să mire pe nimeni, pentru că vine din partea unui partid care a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a distruge justiția din România. Părea că, prin condamnarea lui Liviu Dragnea, unul dintre cei mai toxici oameni politici de după 1989, PSD și-a învățat lecția, însă, numărul mare de membri cu probleme cu Justiția, explică, într-un fel, ceea ce s-a întâmplat vineri.

Propunerea va ajunge abia luni la Cotroceni

Viorica Dăncilă a declarat după ședința CExN, în care a decis remanierea ministrului Justiției, Ana Birchall și înlocuirea acesteia cu Dana Gârbovan, că nu s-a consultat cu președintele în privința nominalizărilor făcute și că va discuta cu Klaus Iohannis în cursul zilei de luni, atunci când va trimite propunerile la Palatul Cotroceni.

„Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului si, de asemenea, ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu”, a scris judecătoarea pe Facebook.

Pentru a putea fi propusă președintelui oficial, judecătoarea trebuie mai întâi să iasă din magistratură. Cel mai probabil, Klaus Iohannis nu o să o accepte în funcția de ministru pe Dana Gârbovan, fiind în pragul campaniei electorale. Însă, a doua propunere nu mai poate fi refuzată de către președinte, fără declanșarea unui conflict care să fie tranșat la CCR. Și asta în plină campanie electorală.

Citește și:

Advertisement

Recent

Advertisement

Facebook

Loading...

Popular

X