Austria a reuşit să renunţe la veto faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Cel puţin urmează să nu mai existe controale în traficul aerian. Se fac speculaţii acum despre motivele care au dus la schimbarea atitudinii ministrului de interne.
La sfârşitul săptămânii trecute Gerhard Karner a abordat un ton mai maleabil faţă de România şi Bulgaria. Controalele din traficul aerian urmează să dispară, ministrul de interne vorbind despre un “Air Schengen”. În schimb România şi Bulgaria urmează să reprimească azilanţii din Afganistan şi Siria, care au fugit în Austria. Primul ministru român apreciază drept legitimă cererea privind un control strict la frontiere şi consideră că este vorba despre o victorie de etapă.
Însă cum i-a venit lui Karner această idee? La sfârşitul lunii noiembrie, în “The Brussler Times” a apărut un articol de opinie cu titlul: “A two-stage solution for Schengen accesion”. Autorul, Andy Vermaut, jurnalist și activist belgian pentru drepturile omului, a propus aici o soluţie în două faze. Mai întâi Austria urmează să relaxeze traficul aerian – apoi graniţele de stat. Acest gest ar demonstra că “solidaritatea europeană mai este şi acum un principiu valoros la Viena”. La doar câteva zile Gerhard Karner şi-a prezentat la Bruxelles condiţiile sale pentru o relaxare a controalelor din aeroporturi: controale mai stricte la frontiere şi primirea unor migranţi.
Potrivit presei, în România se speculează că SUA ar fi putut interveni. Recent au avut loc la Viena discuţii cu fostul ambasador SUA în Austria, Ronald Lauder şi cu diplomatul american pentru Europa, James O’Brien. România este un aliat est-european important al SUA şi NATO.
Presa de la Bucureşti speculează între altele că disponibilitatea Austriei pentru compromis ar fi în legătură cu uriaşul proiect de gaz Neptune Deep din zona română a Mării Negre. OMV participă la proiect cu 2 miliarde euro. Interdicţia Austriei în privinţa aderării la Schengen pune în pericol soarta proiectului. Primul ministru al României, Marcel Ciolacu, a pus problema blocării unor modificări de legi necesare în cazul în care Austria nu anulează vetoul.
Deocamdată nu se poate vorbi de o detensionare imediată a problemei. Secretarul general al ÖVP, Christian Stocker, îl susţine pe colegul său de partid: “Doar în cazul în care Comisia UE va îndeplini cerinţele clare ale Austriei poate fi vorba despre Air-Schengen pentru România şi Bulgaria.” La acest moment ministrul Karner vede că UE rămâne la aprecierea sa, potrivit căreia România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru a merita o aderare totală la spaţiul Schengen.
În urma unei întrebări adresate de Profil, partidul ministrului dezminte toate speculaţiile: Au fost controlate condiţiile privind protejarea frontierelor şi s-au descoperit îmbunătăţiri posibile. Din partea SUA a existat o influenţă în proporție de doar “0,0%”.
O relaxare nu poate fi interpretată nici doar ca o etapă, dar nici ca o garanţie privind alte măsuri similare din partea Austriei.