Companiile străine se folosesc de politicienii slabi și corupți din România pentru a evita să plătească taxe către bugetul de stat, deși exploatează resursele tuturor românilor. Presa a scris pe larg despre acest subiect și a adus în atenția publică faptul că OMV Petrom recurge la tot felul de tertipuri, reușind astfel obțină „performanța” de a plăti cea mai mică redevență din lume. De altfel, la începutul acestui an, compania a anunțat că nu va plăti plăti taxă de solidaritate în România pentru că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri. În schimb, compania va plăti nu mai puțin de 50 de milioane de euro taxă de solidaritate în Austria.
Având în vedere aceste practici, sectorul energetic are de suferit. Interesul național este pus pe ultimul loc – numai astfel se poate explica faptul că Termocentrala Mintia a fost vândută către Mass Group Holding, un grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman, care are sediul central în Aman, Iordania, pentru suma de 91,2 milioane de euro.
Dan Tanasă a sesizat premierului Nicolae Ciucă faptul că există mai multe state din Europa are au decis să taxeze suplimentar companiile din sectorul energetic, în vederea susținerii traiului de zi cu zi al cetățenilor europeni. De exemplu, Guvernul Finlandei a anunțat că a propus o taxă temporară pe profitul companiilor de electricitate din țară, ca parte a răspunsului UE la creșterea accelerată a prețurilor la energie. Taxa de 30% ar urma să se aplice profiturilor care depășesc 10% din veniturile nete ale companiilor.
Tot în acest registru Germania și Marea Britanie au introdus taxe similare, începând cu data de 1 decembrie 2022. Companiile de cărbune, petrol și gaze din Germania plătesc o taxa de 33% din profituri. Taxa este denumită „Contribuție contra crizei energetice din UE”. Cu această idee este de acord și președintele Statelor Unite care a afirmat faptul „că ar putea introduce o taxă pentru companiile de petrol și gaze, dacă profiturile lor vor crește în continuare”, punctează deputatul AUR.
În acest context, Dan Tanasă a cerut șefului Executivului să transmită răspunsul său la următoarele întrebări:
- Sunteți de acord cu măsura propusă de Finlanda, Germania și Marea Britanie?
- Aveți în vedere astfel de taxe pentru companiile care derulează afaceri în România?