facebook
Connect with us

Breaking News

Dan Motreanu: Solicit Comisiei Europene majorarea bugetului pentru Sănătate al Uniunii Europene

Ca vicepreședinte al Comisiei #ENVI din Parlamentul European am solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, majorarea bugetului pentru Sănătate al Uniunii Europene.

Într-o scrisoare pe care i-am adresat-o, împreună cu alți colegi eurodeputați, am explicat că nu pot fi de acord ca în condițille actuale – când pandemia face zeci de mii de victime în UE, iar provocările pentru sănătate sunt din ce în ce mai serioase – bugetul alocat Sănătății în exercițiul financiar 2021-2027 să fie mai mic decât cel actual.

Pentru perioada 2014-2020 Programului pentru Sănătate a avut un buget de 449 milioane de euro. În exercițiul financiar următor (2021 – 2027), propunerea de buget înaintată de Comisia Europeană este de numai 413 milioane euro. Această sumă este inacceptabilă în contextul în care pericolul pandemiei nu a trecut, iar sistemele de sănătate au nevoie să fie puternice pentru a face față provocărilor actuale și următoare.

Românii și ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene trebuie protejați în fața pericolelor medicale, trebuie să știe că pot baza pe sisteme sanitare eficiente, pregătite să facă față crizelor, finanțate suficient și continuu pentru a răspunde rapid nevoilor reale pe care le au pacienții și medicii care salvează vieți. Chiar ultimul sondaj Eurobarometru arată clar că peste 70% dintre cetățenii europeni cer mai multa implicare din partea UE în domeniul sanitar.

Avem nevoie așadar de instrumente financiare puternice pentru sănătate, nu de compromisuri. Actuala criză COVID-19 ne-a demostrat clar că fără bugete solide, fără solidaritate, fără unitate nu am putea face față acestui război cu un inamic nevăzut și nu am putea răsspunde așteptărilor cetățenilor UE, spune Motreanu într-un comunicat remis NEWSTEAM.RO.

Recomandări

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X