Criticată dur pentru apropierea de Rusia, Ungaria a anunțat care este cea mai mare aliată a sa în UE

Author:

Relația dintre Ungaria și Slovacia nu a fost niciodată atât de bună ca astăzi, iar dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale este în interesul ambelor părți, a declarat miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, şeful diplomaţiei a relatat la o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său slovac, Juraj Blanar, despre faptul că această vizită care are loc la doar câteva săptămâni după formarea noului Guvernul de la Bratislava, demonstrează clar că se acordă o mare importanță pentru dezvoltarea relaţiilor de pe ambele maluri ale Dunării.

“Nu este o exagerare să vorbim despre o perspectivă istorică. Cred că relația dintre Ungaria și Slovacia nu a fost niciodată atât de bună ca astăzi (…) Desigur, vom depune eforturi în perioada următoare pentru ca această relație să fie şi mai bună decât cea actuală”, a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat: Provocările extraordinare de astăzi sporesc importanța relațiilor de bună vecinătate, astfel că este important că acum existe un guvern la Budapesta și Bratislava care este interesat de dezvoltarea acestor relaţii. Ba mai mult, cele două țări au o viziune similară asupra provocărilor serioase cu care se confruntă lumea și a răspunsurilor care trebuie date acestora. Ministrul de externe a menţionat în acest context că atât Ungaria, cât și Slovacia își doresc pacea în Ucraina, fiind de acord că nu există o soluție pe câmpul de luptă. “Ambele țări sunt interesate de o Uniune Europeană puternică și competitivă, dar bazată pe state membre puternice, păstrând în același timp suveranitatea națională. Ambele ţări susțin extinderea UE în Balcanii de Vest și împreună se opun formării unor noi blocuri de state”, a mai precizat oficialul ungar. Péter Szijjártó a abordat şi chestiunea privind acțiunea comună împotriva migrației ilegale, declarând că ambele țări insistă să poată decide singure pe cine lasă să intre pe teritoriul lor și cu cine sunt dispuse să coabiteze. “Atâta timp cât aceste guverne sunt în funcție la Bratislava și Budapesta, toți cei de la Bruxelles pot fi siguri că vom respinge cotele obligatorii de relocare și nu vom permite țărilor noastre să fie copleșite de mase de migranți ilegali”, a avertizat Péter Szijjártó, menţionând: Ungaria și Slovacia sunt interesate reciproc de succesul și siguranța celuilalt. Cu cât economia slovacă merge mai bine, cu atât este mai bine pentru Ungaria. Și cu cât Slovacia este mai sigură, cu atât Ungaria este mai sigură. În opinia sa, faptul că forțele aeriene ungare și cehe vor proteja spațiul aerian al Slovaciei de la 1 ianuarie demonstrează o încredere reciprocă mai mare decât oricând.

Ministrul de externe a mai afirmat că relaţia de cooperarea strânsă contribuie și la consolidarea securității energetice, iar ambele țări susțin utilizarea energiei nucleare. “Susţinem, de asemenea, că doar noi înșine putem decide cum ne alcătuim propriul mix energetic, nimeni nu poate interveni în asta și nimeni nu ne poate spune cu cine să cooperăm atunci când ne garantăm securitatea energetică”, a declarat ministrul de externe.

“Este în interesul național al Ungariei ca relaţia de cooperarea cu Slovacia să fie cât mai bună posibil. Acum putem avea speranțe, deoarece există o voință și o disponibilitate reciprocă pentru toate acestea și, prin urmare, privim cu mare entuziasm și nerăbdare vizita premierului Robert Fico în Ungaria, care, conform semnalelor, va putea va avea loc la începutul anului viitor”, a conchis Péter Szijjártó.

La rândul său, şi Juraj Blanar a lăudat, în primul rând, relațiile bilaterale, apoi a abordat problema migrației, exprimându-și protestul ferm împotriva tuturor tipurilor de cote obligatorii de relocare sau recompense ale UE care trebuie plătite în schimb. Ministrul de externe a numit acordul în acest sens inacceptabil și a subliniat că țara sa va reveni la solidaritatea flexibilă anterioară, în cadrul căreia au contribuit, de exemplu, la protejarea frontierei de sud a Ungariei prin trimiterea de polițiști.

“Am dori să contribuim la protejarea granițelor Schengen, deoarece sistemul nu funcționează acum și trebuie să facem ceva în acest sens. Dar cu siguranță nu este soluția bună pe care o propune Uniunea Europeană”, a afirmat şeful diplomaţiei slovace, care a menţionat referitor la războiul din Ucraina că nu există o soluție militară pentru conflict, așa că țara sa va cere pacea și mai puternic. “Noul guvern de la Bratislava a oprit ultimul transport de arme, nu va trimite dispozitive letale, ci va oferi doar sprijin umanitar și ajutor, de exemplu, la deminare. Pacea și încetarea focului sunt cele mai bune soluții. Susținem orice inițiativă de pace asupra căreia putem fi de acord”, a spus Juraj Blanar, care a evidenţiat, totodată, importanța energiei nucleare și a numit combustibilul drept o „linie roșie” în pachetele de sancțiuni ale UE, şi a pus în vedere că vor folosi dreptul de veto în cazul în care şi acest combustibil va fi afectat de restricțiile comunitare.

“Respingem orice sancțiuni care au un impact negativ mai sever asupra celor care le adoptă decât asupra celor cărora le sunt adresate. Nu vom sprijini niciun pachet de sancțiuni, fie împotriva Rusiei, fie împotriva oricui altcineva, dacă va avea un impact negativ asupra economiei și standardele de viaţă din țara noastră”, a avertizat Juraj Blanar, subliniind că Slovacia respinge orice încercare de a priva Ungaria de președinția UE de anul viitor.

X