Copilul tău și-a spart un dinte accidental? Află cum trebuie să procedezi și cum menții sănătatea gingiilor

Author:

Medicul Abel Moca, specialist pedodont la clinica MaxiloMED, a explicat ce trebuie făcut atunci când, în urma unui accident, un copil pierde un dinte. Dintele care iese din alveolă trebuie păstrat în salivă, iar copilul dus cât mai repede la stomatolog.

Medicul Abel Moca a explicat, miercuri seară, la Medika Tv, că toboganele gonflabile şi trambulinele sunt ”foarte periculoase” pentru dantura copiilor. Accidente se pot întâmpla şi pe bicicletă, trotinetă sau în timpul practicării unor sporturi.

”Atunci când este vorba despre un dinte definitiv care se întâmplă să cadă, să iasă din alveolă, neapărat ţinut în salivă, adică într-un bol cu salivă pentru că e obişnuit cu mediul cavităţii orale, saliva este lichidul care trăieşte în cavitatea orală. Ideea e să nu fie apă, pentru că e mult mai bună saliva pentru a nu se usca şi pentru a rămâne viu materialul din jurul dintelui. Se mai recomanda mai demult şi să-l pui în lapte, nu se mai recomandă acum, saliva este cea mai indicată”, a afirmat Abel Moca, potrivit news.ro.

Medicul a precizat că în acest caz trebuie ajuns la medicul stomatolog cât mai repede, adică în următoarea oră de la accident.

Atunci când un dinte se rupe, partea de coroană desprinsă trebuie recuperată şi dusă şi ea la stomatolog pentru a putea fi reataşată, ceea ce ajută foarte mult la aspectul final al dintelui, aceasta putând fi lipită pe ceea ce a rămas din dinte.

Parodontita la copii

Medicul Abel Moca a explicat că există parodontita şi la copii, dar acestea sunt cazuri rare. ”Chiar la 14 ani poţi pierde tot osul din jurul unui dinte şi se poate pierde dacă nu se intervine pentru protejarea lui şi pentru repararea lui”, explică medicul.

”La copii, în general, constatăm gingivita, adică gingia este infamată, asta din cauza faptului că nu se spală foarte bine pe dinţi. Şi asta este aproape universal valabilă la toţi copiii pe care îi vedem. Nu prea se spală bine pe dinţi şi atunci apare acea inflamaţie gingivală”, a explicat, miercuri seară, la Medika Tv, medicul Abel Moca, specialist în pedodonţie.

Medicul a vorbit şi despre parodontita la copii.

”Există cazuri foarte rare de parodontită agresivă şi la copii. În aceste cazuri nu e neapărat vina lor, să spunem aşa, dar neapărat trebuie gestionate de către medicul specialist pentru că pot duce la pierderea dinţilor definitivi, care nu ar trebui să existe, şi se pot produce la vârste foarte fragede, chiar la 14 ani poţi pierde tot osul din jurul unui dinte şi se poate pierde dacă nu se intervine pentru protejarea lui şi pentru repararea lui”, a adăugat Abel Moca.

X