Comisia Europeană propune eliminarea vizelor pentru sârbii din Kosovo


Comisia Europeană a anunţat vineri că propune eliminarea vizelor pentru sârbii din Kosovo, singurii locuitori din Balcanii Occidentali care nu beneficiază de regimul de liberă circulaţie, transmite AFP preluat de agerpres.

Cetăţenii Serbiei nu mai au nevoie de vize pentru spaţiul Schengen din 2009, în cazul unor sejururi scurte, iar Uniunea Europeană a acordat anul acesta acelaşi drept, începând de la 1 ianuarie 2024, şi cetăţenilor din Kosovo – cu excepţia etnicilor sârbi.

În Kosovo, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, trăieşte o comunitate de 120.000 de sârbi, din totalul de 1,8 milioane de locuitori.

Comisia Europeană a prezentat joi o propunere de a se “permite sârbilor din Kosovo care posedă paşapoarte emise de Direcţia de Coordonare din Serbia să călătorească fără viză în Uniunea Europeană, a declarat purtătorul de cuvânt Christian Wigand. Acesta a adăugat că astfel “toţi cetăţenii din Balcanii Occidentali vor fi acoperiţi de un regim de scutire de viză la călătoriile în UE”.

Înainte de adoptare, propunerea Comisiei trebuie dezbătută de Consiliul UE şi de Parlamentul European.

Autorităţile sârbe au salutat “vestea excelentă” şi au precizat că se aşteaptă ca măsura să intre în vigoare în primele luni ale anului viitor.

Şeful biroului pentru Kosovo din Serbia, Petar Petkovic, a declarat într-un comunicat că sârbii din Kosovo “nu sunt şi nu trebuie să fie cetăţeni de categoria a doua şi au toate drepturile care le-au fost refuzate de ani de zile, printre care şi libertatea de circulaţie”.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, cinci – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa Kosovo. Fosta provincie a Serbiei a cerut oficial în decembrie 2022 să i se acorde statutul de candidată la Uniunea Europeană.

Share With Your Friends