Comisia Electorală Centrală de la Chișinău avertizează! Apar ‘suspiciuni rezonabile’ despre coruperea funcționarilor electorali

Author:

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău anunță că, în contextul informațiilor apărute în spațiul public și „intens mediatizate” în ultimele zile referitoare la pretinsele acțiuni de „corupere masivă a alegătorilor”, apar și „suspiciuni rezonabile” că în acestea ar putea fi implicați și funcționari electorali, membri ai consiliilor electorale și ai birourilor electorale, conform stiripesurse.md.

Astfel, într-un comunicat de presă, CEC face apel către funcționarii electorali care „știu, într-un fel sau altul, că au acceptat anumite mijloace financiare sau asupra cărora planează anumite suspiciuni de forme de corupere”, să colaboreze cu organele de anchetă.

Președinta CEC Angelica Caraman a menționat că a solicitat Poliției să-i comunice dacă printre cele 130 de mii de persoane care ar fi primit bani de la condamnatul fugar Ilan Șor sunt și funcționari electorali.

„CEC și Inspectoratul General al Poliției vor colabora și în continuare în vederea identificării cazurilor și întreprinderii neîntârziate a acțiunilor privind înlăturarea oricăror suspiciuni de orice formă de corupere electorală”, notează instituția.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți au desfășurat percheziții în nordul țării într-o cauză penală, pornită pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice. Acțiunile au vizat oficiul din mun. Bălți al blocului „Victorie”, controlat de fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare , precum și domiciliile unor persoane fizice, afiliate formațiunii respective.

18 funcționari publici, printre care primărița Tatiana Cociu, susținută de fugarul penal Ilan Șor, și un viceprimar al orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați vineri, 11 octombrie, de către ofițerii CNA într-o cauză penală pornită pe faptul coruperii pasive și încălcării modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

Potrivit faptelor investigate, conform unui comunicat al CNA, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei Orhei „ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice”.

X