Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu cel lansat în urmă cu câţiva ani de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, informează reporteris.ro.
- Oligarhul pro-rus Ilan Şor, condamnat la închisoare în Moldova şi refugiat la Moscova, a avut o reacţie furioasă pe Telegram după anunţarea anulării alegerilor prezidenţiale din România. „Eşti împotriva NATO, împotriva ajutorului militar pentru Ucraina? Eşti pentru parteneriat cu Federaţia Rusă, pentru suveranitatea ţării tale – asta e, nu ai nicio şansă să fii ales pe teritoriul unei ţări aflate sub control. Este ceea ce i s-a întâmplat lui Călin Georgescu”, a scris Şor pe canalul său de Telegram.
În urmă cu doi ani, Ilan Șor a propus elaborarea „Proiect de țară”, formulat pe principiul „hrană, apă, energie” pentru moldoveni. Acesta presupune implementarea unor strategii, în primă fază la nivel local, menite să consolideze domeniul agricol, prin dezvoltarea unei vaste rețele de irigare, asigurarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate, precum și garantarea securității energetice, prin identificarea unor surse de alternativă, precum centralele nucleare modulare mici.
În campania din 2024, Călin Georgescu a venit cu o propunere similară, pe care a denumit-o „Hrană, Apă, Energie” și în care vorbea despre o întoarcere la rădăcinile neamului românesc.
Călin Georgescu spunea, înainte de turul 1 al alegerilor prezidențiale, că „statul român sau orice fel de antreprenor român trebuie să aibă minim 51% în orice fel de acțiune bilaterală”.
„Resursele, industria sau agricultura sau pământul sau apele, orice vei face ca program trebuie să fie în avantajul țării tale. 51% este foarte important pentru că asta înseamnă că tu deții controlul, nu îl dețin străinii”, spunea Călin Georgescu.
Ideea se regăsește în programul „Hrană, Apă, Energie”, în care Georgescu propune modelul suveranism-distributism. Mai exact, este vorba despre „un model social și economic al libertății și al binelui comun (al frățietății), care se bazează pe producția locală și pe democrația participativă și care poate fi soluția salvatoare pentru orice țară, nu doar pentru România”.
Călin Georgescu neagă că a furat ideile de la oligarhul pro-rus
Despre programul lui Ilan Șor, similar cu al său, Georgescu spune că acesta i-a fost furat de oligarhul moldovean.
Georgescu numește lansarea unui program care are același titlu – „Hrană, Apă, Energie” – ca proiectul candidatului independent drept „ultima lui haiducie” și citează mai multe idei lansate de Șor.
„Interesante şi, mai ales, dezinteresate idei (de afaceri), vândute ca soluţii salvatoare, sub un titlu furat”, este concluzia portretului.
Ziarul de Gardă a relatat, pe larg, în două episoade, modul în care rețeaua Șor a încercat să influențeze cu bani alegerile prezidențiale și referendumul pentru Uniunea Europeană din Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău susțin că au fost trimise 39 de milioane de dolari de la rețeaua Șor, din Federația Rusă în Republica Moldova, în acea perioadă.