Cine este Maria Gabriel, posibila urmașă a lui Geoană la NATO

Author:
Getting your Trinity Audio player ready...

Fostul comisar european şi ministru al afacerilor externe al Bulgariei, Maria Gabriel, ar putea deveni secretar general adjunct al NATO, după încheierea mandatului lui Mircea Geoană. Informaţiile privind candidatura sa au fost confirmate atât de Sofia, cât şi de Bruxelles, conform publicației bulgare DARIK, informează Rador Radio România.

Maria Gabriel este binecunoscută la Bruxelles, unde şi-a început cariera ca europarlamentar în rândurile Partidului Popular European (PPE), iar ulterior a devenit şi comisar european în comisia prezidată de Ursula von der Leyen.

În 2023, a renunţat la funcţia sa înaltă în cadrul Comisiei Europene pentru a participa la formarea unui guvern între GERB şi PP-DB (“Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată”), în care a ocupat funcţia de ministru de externe şi vicepremier.

În martie, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a acordat mandatul de premier Mariei Gabriel (membră a partidului liberal-conservator GERB, pentru a forma un nou Guvern.







Cel mai notabil succes pe care l-a obţinut Maria Gabriel în fruntea diplomației bulgare a fost înlăturarea veto-ului Olandei pentru intrarea Bulgariei în Schengen.

X