Ministerul de Externe cere Rusiei să respecte statutul de neutralitate şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, după ce două drone ruseşti au fost depistate într-o singură zi pe teritoriul ţării, scrie news.ro.
„Violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova este o încălcare gravă şi un gest neprietenos al Federaţiei Ruse. Cerem stoparea imediată a lansării acestora”, se arată, duminică, într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău.
„Republica Moldova este o ţară paşnică şi prioritatea Guvernului este să asigure liniştea şi securitatea cetăţenilor noştri. Aceste drone pun în pericol viaţa cetăţenilor”, punctează MAE moldovean.
Incidentele cu drone depistate duminică pe teritoriul Republicii Moldova
Două drone au fost depistate duminică pe teritoriul Republicii Moldova – una în raionul Căuşeni şi alta în raionul Rîşcani, adică în două locuri diametral opuse pe harta ţării.
„Dispunem de informaţii clare care arată că dronele sunt lansate de Federaţia Rusă”, dă asigurări Ministerul de Externe.
Incidentele au avut loc după ce în cursul nopţii Rusia şi Ucraina s-au atacat reciproc cu un număr record de drone, iar Kievul anunţase că mai multe drone care au vizat teritoriul ucrainean s-au îndreptat în cele din urmă către Moldova, Belarus şi Rusia.
Nu este pentru prima dată când drone sau fragmente de drone din războiul Rusiei în Ucraina ajung pe teritoriul Republicii Moldova, însă este pentru prima dată când în aceeaşi zi sunt descoperite două astfel de obiecte în locuri îndepărtate unul de celălalt – unul în nord-vestul ţării, celălalt în sud-est.
Relaţiile dintre Moscova şi Chişinău sunt tensionate mai ales de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina vecină.
Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a-i prezenta un „protest ferm” faţă de faptul că autorităţile de la Chişinău ar fi refuzat „în mod nemotivat” acreditarea unor observatori internaţionali din Rusia pentru a urmări desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 20 octombrie. Moscova consideră că aceste scrutine, câştigate de curentul proeuropean, s-au desfăşurat în mod „nedemocratic şi incorect”.