Cea mai mare bătaie de joc a guvernului PSD-PNL este înființarea unui nou departament pentru „eficiență guvernamentală” prin același OUG prin care cresc taxele, acuză Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.
- Instituția va fi creată prin „reorganizarea unor instituții/departamente din structura Guvernului care va avea ca obiective restructurarea/reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice de la nivel central și local și ale operatorilor economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, în cuantum de cel puțin 1% din produsul intern vrut în anul 2025”.
- Inițiativa autorităților române vine după ce Donald Trump l-a numit pe miliardarul Elon Musk la conducerea unei noi agenții – Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală al SUA (DOGE), alături de antreprenorul Vivek Ramaswamy. Misiunea lor: “să trimită valuri de şoc în sistem”, făcând reduceri drastice în bugetul federal. Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală îşi propune să pună la punct un guvern mai suplu şi mai eficient, inclusiv prin reduceri de cheltuieli de ordinul a 2.000 de miliarde de dolari.
„Cea mai mare bătaie de joc a guvernului PSD-PNL este înființarea unui nou departament pentru „eficiență guvernamentală” prin același OUG prin care cresc taxele. Noul guvern ne spune așa: „Taxele cresc acum, dar cheltuielile vor scădea după ce înființăm un nou departament care cândva în viitor poate va propune tăieri pe care poate vom avea voința să le facem””, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.
În opinia deputatului USR, „eficiența guvernamentală nu are nevoie de un departament”.
„Fie ai voința politică să tai cheltuielile, fie nu. Ce va face acel departament? În cel mai bun caz un raport prin care va spune ce se știe deja. În cel mai rău caz, va toca bani mulți ani de acum încolo fără să facă nimic precum majoritatea acestor departamente și agenții de stat cu nume pompoase. Problema statului român nu e că nu avea încă un departament în plus, ci că politicienii nu își doresc deloc reducerea semnificativă a cheltuielilor și pune toată povara în spatele sectorului privat”, încheie Năsui.