Cu siguranță, și tu ai folosit aceste două cuvinte greșit de sărbători, având în vedere că reprezintă o expresie pleonastică, potrivit Gândul.
Limba română este destul de complexă și mulți termeni pot crea confuzie. Din acest motiv, sunt adesea utilizați greșit în context. Chiar acum, cu ocazia sărbătorilor, oamenii le folosesc. Este vorba despre binecunoscutul „Crăciun Fericit”, care, din punct de vedere lingvistic, este incorect.
De ani buni, „Crăciun Fericit” este urarea cel mai des întâlnită în perioada sărbătorilor. Chiar dacă intenția este de a transmite cele mai bune gânduri, din punct de vedere lingvistic, aceasta este greșită. Greșeala apare din utilizarea adjectivului „fericit” în contextul nepotrivit. Conform regulii gramaticale, un adjectiv trebuie să se plaseze lângă un substantiv, iar în acest caz, „Crăciun”. Totuși, Crăciunul și orice altă sărbătoare nu pot fi „fericite”, iar pentru că sărbătorile nu pot purta un asemenea adjectiv, forma corectă ar fi „Crăciun binecuvântat”.
Astfel, „Crăciun Fericit” reprezintă un pleonasm.
Această opinie nu este susținută doar de lingviști, ci și de preoți. De exemplu, preotul-blogger Eugen Tănăsescu a explicat ce urare ar trebui folosită pentru a vorbi corect.
”Nu trebuie să spunem ‘Crăciun fericit!’, deoarece este un pleonasm! Cum pot fi altfel Sărbătorile decât fericite? Eu colind așa: ‘Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelșugat!’”., a spus Eugen Tănăsescu pentru adevarul.ro.
În plus, preotul a subliniat că există o urare corectă din toate punctele de vedere, pe care orice persoană ar trebui să o transmită colindătorilor. Așadar, în loc să folosești „Crăciun fericit”, o expresie greșită, există alte variante corecte. Eugen Tănăsescu recomandă urările „Crăciun binecuvântat”, „Nașterea Domnului cu folos sufletesc!” sau „Mântuitorul se naște!” atunci când colindătorii îți trec pragul.