Ce se întâmplă în momentul în care îți faci o asigurare de viață

Author:

Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele de asigurări vor fi obligate să raporteze semestrial la ANAF persoanele care au încheiat contracte de asigurare de viață, dar și alte tipuri de asigurări.

Aceasta este o măsură prevăzută de Ordonanța de Urgență 125/2024. Nerespectarea obligației de raportare va atrage sancțiuni contravenționale, cu amenzi ce variază între 20.000 și 100.000 de lei, potrivit hotnews.ro.

Prevederea face parte dintr-un efort mai larg de aliniere la Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite și taxe. Conform Ministerului Finanțelor, acest mecanism va permite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să colecteze date despre asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente în România.

Cerințele Comisiei Europene

“Prin intermediul platformei EU Pilot, Comisia Europeană a solicitat României informații referitoare la punerea în aplicare a art.51 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, fiind deschis Dosarul EU Pilot EUP(2023)10407”, ne spunea recent Ministerul Finanțelor.

Solicitarea informațiilor de către ANAF în prezent

În prezent, ANAF solicită informațiile necesare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar procesul durează prea mult. „În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, precizează Ministerul Finanțelor.

Pentru a accelera acest proces, Ordonanța de Urgență 125/2024 creează un cadru juridic prin care toate entitățile care emit și gestionează asigurări de viață sau alte produse financiare vor raporta aceste informații către ANAF. Raportarea va fi semestrială, iar prima raportare va avea loc la finalul primului semestru al anului 2025.

„Opțiunea, atât a ordinului comun cât și a termenului de 60 de zile în interiorul căruia acesta urmează să fie emis, a avut în vedere identificarea cât mai clară alături de autoritatea de reglementare în domeniu, a tipurilor de produse financiare care să facă obiectul obligației raportării din perspectiva posibilității ulterioare a executării acestora, ținând seama de faptul că nu toate aceste produse pot face obiectul executării silite”, spune Ministerul Finanțelor.

Astfel, noile reglementări vor asigura o mai bună gestionare a informațiilor fiscale, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene, și vor facilita procesul de recuperare a creanțelor în cazul în care autoritățile din alte state membre solicită date pentru recuperarea taxelor și impozitelor restante.

X