Ce se întâmplă, de fapt, cu soldații din Coreea de Nord, trimiși pe front în Ucraina

Author:

Statele Unite și NATO au confirmat miercuri că mii de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi în Rusia, stârnind temeri cu privire la o escaladare a războiului din Ucraina. Potrivit experților militari, acest lucru ar putea duce la numeroase dezertări în rândul acestor soldați confruntați pentru prima dată cu lumea exterioară și cu realitatea câmpului de luptă.

“Avem dovada că trupe nord-coreene au mers în (…) Rusia”, a declarat reporterilor ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

“Ce fac ei (nord-coreenii) mai exact? Rămâne de văzut”, a continuat el. “Dacă sunt cobeligeranți, dacă intenționează să participe la acest război în numele Rusiei, aceasta este o chestiune foarte, foarte gravă”.

La Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a NATO a declarat că țările Alianței Atlantice au “confirmat dovezi ale desfășurării de trupe de către Coreea de Nord în Rusia”. “Dacă aceste trupe ar fi menite să lupte în Ucraina, ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Coreii de Nord pentru războiul ilegal al Rusiei”, a adăugat ea.

Este pentru prima dată când Washingtonul și aliații săi vorbesc public despre “dovezi” ale prezenței acestor soldați nord-coreeni pe teritoriul Rusiei. Înainte de aceasta, un raport al agenției de informații sud-coreene (NIS) a arătat că Phenianul a trimis un contingent inițial de 1.500 de oameni între 8 și 13 octombrie. Potrivit Seulului, până la 12.000 de soldați nord-coreeni ar putea fi dislocați de Phenian, care respinge ceea ce prezintă drept “zvonuri”, în timp ce Rusia se mulțumește cu răspubsuri evazive.

Confruntată cu manvrele turbulentului său vecin, Coreea de Sud, un important exportator de arme, a indicat joi că ia în considerare acum furnizarea de arme Ucrainei. “Deși am urmat principiul de a nu furniza în mod direct arme letale, putem reanaliza această problemă mai flexibil, în funcție de acțiunile forțelor nord-coreene”, a declarat președintele Yoon Suk-yeol în timpul unei conferințe de presă cu președintele polonez Andrzej Duda la Seul.

 

Mitul unei naţiuni “invincibile”

Pe 15 octombrie, la doar o săptămână după presupusa sosire a primilor soldați ai lui Kim Jong-un, postul de televiziune de stat ucrainean Suspilne a asigurat că trupe nord-coreene au fost deja dislocate în regiunile rusești Briansk și Kursk, unde Kievul controlează câteva sute de kilometri pătrați de când a fost lansată ofensiva sa surpriză, la începutul lunii august.

Dar sosirea în Rusia a acestor soldați din rândurile Armatei Populare Coreene pare să prezinte deja o serie de provocări. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, 18 soldați dislocați în Rusia și-au părăsit deja pozițiile, abandonându-și posturile după ce au fost lăsați într-o zonă împădurită fără hrană sau instrucțiuni din partea armatei ruse. Acești soldați nord-coreeni au fost apoi găsiți și arestați de forțele ruse.

Deşi aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent, ele ilustrează dificultatea integrării acestor soldați din Orientul Îndepărtat în mașina rusească de război. Dincolo de barierele lingvistice și culturale, trupele nord-coreene ar putea suferi de pe urma expunerii brutale la realitatea câmpului de luptă, departe de lumea închisă a Coreii de Nord, construită de dinastia Kim.

“Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, dar nu este o armată bună. Se bazează pe masă și niciunul dintre soldații săi nu a fost testat în luptă”, explică Hugh Griffiths, specialist în sancțiuni la ONU și fost coordonator al unui grup de experți privind Coreea de Nord.

Phenianul are într-adevăr una dintre cele mai mari forțe militare convenționale, cu peste 1,2 milioane de soldați activi, dar echipamentul său este învechit și datează în mare parte din epoca războiului rece.

“Se vor găsi în situații în care vor putea distinge adevărul de minciună”, continuă expertul, menționând că propaganda lui Kim Jong-un care face din Coreea de Nord o țară “invincibilă” va fi prima bulă care va exploda, ceea ce va influenţa neapărat moralul trupelor.

“Ucrainenii îi vor bombarda și asta va face să apară o înfrângere nord-coreeană. Nu este ceva ce văd în țară. Nu va fi bine pentru ei”, conchide Hugh Griffiths, subliniind că realitățile dure ale războiul vor avea “implicații profunde asupra viziunii lor asupra lumii”.

 

“Cel mai rău coşmar” al lui Kim Jong-un

Soldații nord-coreeni vor descoperi, de asemenea, libertăți pe care nu le-au cunoscut niciodată până acum sau chiar nu știau că există.

“Nu pot fi izolați la fel ca în timp de pace. Vor întâlni ruși care se bucură de un nivel de trai ceva mai ridicat și care au acces la telefoane mobile și rețele sociale, precum Telegram etc.”, detaliază Hugh Griffiths.

Obiectele simple de zi cu zi le-ar putea zdruncina și ele certitudinile, crede expertul, care citează exemplul “țigărilor rusești, mult mai bune decât țigările nord-coreene. Va fi un adevărat lux din punctul lor de vedere”.

Fiecare soldat va primi o soldă de aproximativ 2.000 de dolari pe lună sau 1.800 de euro, mai mult decât salariul mediu anual din Coreea de Nord. Mai mult, Rusia recrutează în prezent interpreți pentru a instrui anumiți soldați în manipularea dronelor și a echipamentelor de înaltă tehnologie, potrivit serviciilor de informații sud-coreene.

Dar care vor fi condițiile de angajare a trupelor nord-coreene? Potrivit lui Hugh Griffiths, acești soldați au toate șansele să ajungă în “mașina de tocat carne” a războiului din Ucraina. “Nu vor fi tratați bine și vor fi folosiți drept carne de tun. Ei își vor da seama atunci că este un bilet numai dus, care probabil va genera defectări și dezertări”.

Potrivit lui Edward Howell, membru al Fundației Coreea a think-tankului Chatham House și autor al cărții “Coreea de Nord și Ordinea Nucleară Globală”, dezerările militare sunt unul dintre cele mai grave coșmaruri ale lui Kim Jong-un, deoarece pun sub semnul întrebării baza legitimităţii regimului său.

“Mulți nord-coreeni, aparţinând sau nu elitei şi care au decis să defecteze, au început prin a constata că viziunea regimului nord-coreean asupra lumii exterioare și imaginea pe care o prezintă sunt pur şi simplu minciuni”, analizează Edward Howell, care amintește felul în care Coreea de Nord este inflexibilă pe această temă, după cum arată asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un într-un aeroport din Kuala Lumpur în 2017 sau chiar întărirea controalelor în interiorul țării, aplicate de când actualul lider nord-coreean a venit la putere, în 2011.

“Chiar dacă aceste trupe tinere care se conformează dictatelor lui Kim Jong-un au fost alese cu atenție, dezertările nu pot fi excluse. Multor soldați, această posibilitate trebuie să le treacă prin minte”, estimează Edward Howell.

 

Alianţă de state paria

Totuşi, Kim Jong-un a cântărit cu siguranță argumentele pro și contra înainte de a accepta să sprijine armata rusă cu propriile sale forțe. În iunie, dictatorul nord-coreean a semnat un parteneriat strategic cu președintele rus, Vladimir Putin. Coincidență a calendarului sau dorință de afișare, acest tratat tocmai a fost ratificat miercuri de Parlamentul Rusiei. În special, prevede “ajutor militar imediat” în cazul unei agresiuni armate din partea unei țări terțe.

Analiştii spun că este cel mai important acord între cele două ţări aliate de la războiul rece. “Avantajele sunt mult prea mari pentru Coreea de Nord ca ea să creadă că acest acord este o greșeală”, explică Edward Howell, amintind că statul paria primește, în schimb, bani, alimente, asistență militară și transferuri de tehnologie pentru sateliţi din Rusia. “Singurul lucru pe care regimul nord-coreean și-l dorește cu adevărat este să fie perceput ca o putere nucleară de facto”, adaugă expertul.

La rândul ei, Moscova ar putea vedea sosirea acestor soldați ca pe o soluție la o parte din problemele sale de resurse umane. “Rusia suferă de o lipsă acută de personal pe front”, notează Vladimir Tihonov, specialist în probleme coreene la Universitatea din Oslo, intervievat de AFP.

Nord-coreenii pot prelua astfel funcții din spate “permițând soldaților ruși ocupați anterior cu logistica să fie trimiși pe front”, spune el.

Pentru Moscova, această desfășurare ar putea constitui și un test, după mai bine de doi ani și jumătate de război, pentru a “evalua reacția NATO sau a comunității internaționale” la implicarea de noi actori, apreciază Lee Dong-gyu, cercetător la Asan Institute for Policy Studies, cu sediul la Seul.

În ciuda beneficiilor pe care Rusia și Coreea de Nord speră să le obțină din această alianță, Hugh Griffiths consideră că ambele părți fac o “evaluare greșită” a situației, indicând riscul ridicat de dezertare în rândul trupelor nord-coreene. “Nimic din toate astea nu se va termina cu bine”, prezice specialistul în Coreea de Nord de la ONU. “Nici pentru Kim, nici pentru Putin”.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

X