Ce se întâmplă cu prețurile în următoarele luni

Author:

O treime dintre cumpărătorii de locuințe se așteaptă la o scădere a prețurilor cu peste 10% în următoarele 6-12 luni, conform unui sondaj recent realizat de platforma Storia. De asemenea, 25% dintre chiriași anticipează o scădere similară a prețurilor.

Pe de altă parte, vânzătorii și proprietarii de imobile de închiriat prognozează o creștere a prețurilor, atât pe segmentul vânzărilor, cât și al închirierilor. 66% dintre cumpărători și 80% dintre chiriași preferă locuințele noi datorită finisajelor moderne și eficienței energetice. Totuși, 65% dintre cumpărători și 73% dintre chiriași optează pentru locuințele vechi, în principal din cauza prețului mai mic.

În rândul celor care doresc să achiziționeze o locuință, 33% se așteaptă la o scădere a prețurilor de peste 10%, iar 14% anticipează o scădere mai modestă, de până la 10%. În schimb, 9% cred că prețurile vor crește cu până la 10%. La capitolul închirieri, 25% dintre chiriași preconizează o scădere de peste 10%, iar 14% anticipează o scădere mai mică, conform hotnews.ro.

content-image

„Datele recente sugerează o tendință de creștere a prețurilor imobilelor, cu un avans semnificativ observat în ultimele luni. În august, prețurile chiriilor au crescut cu 14%, iar prețurile vânzărilor cu 17% comparativ cu anul precedent,” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

În prezent, 32% dintre vânzători se așteaptă la creșteri de prețuri în următoarele 6-12 luni, iar 35% dintre cei care închiriază prognozează, de asemenea, majorări. Cei care anticipează scăderi de prețuri sunt în minoritate, cu doar 17% dintre vânzători și 15% dintre proprietarii de imobile de închiriat.

Preferințele cumpărătorilor și chiriașilor sunt clar în favoarea locuințelor noi, 66% dintre cumpărători și 80% dintre chiriași optează pentru acestea, datorită beneficiilor aduse de eficiența energetică și designul modern. Totuși, prețul rămâne un factor crucial pentru mulți, iar tinerii din generația Z sunt cei mai înclinați să aleagă locuințe noi.

Acest sondaj subliniază complexitatea și dinamismul pieței imobiliare din România, în care preferințele utilizatorilor se schimbă rapid, iar incertitudinile legate de prețuri influențează deciziile de cumpărare și închiriere.

X