Ce condiții trebuie să îndeplinească cel din București pentru a fi validat

Author:

Locuitorii din București sunt invitați să participe la un referendum local pe 24 noiembrie 2024, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pentru a răspunde la trei întrebări referitoare la organizarea administrativă a capitalei și la combaterea consumului de droguri în școli.

Doar persoanele cu domiciliul sau reședința în București vor putea vota în acest referendum local.

Ce este un referendum local

Un referendum local reprezintă o consultare a cetățenilor pe teme de interes local. În România, aceste referendume pot fi organizate fie la nivel național, fie local, și se pot desfășura într-o comună, oraș sau la nivelul unei întregi localități. În acest caz, referendumul a fost propus de Nicușor Dan și va avea loc la nivelul întregii Capitale.

Întrebările la care vor răspunde bucureștenii

-Alegătorii vor primi trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare stabilită de Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Acestea sunt:

-Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

-Sunteți de acord ca repartizarea impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni între Primăria Capitalei și Primăriile de Sector să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București?

-Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Astfel, Nicușor Dan le solicită bucureștenilor să se pronunțe asupra responsabilităților legate de urbanismul orașului și despre cum vor fi împărțiți banii între Primăria Capitalei și Primăriile de Sector.

Cum vor arăta buletinele de vot

Referendumul local se poate organiza pentru diferite motive, inclusiv pentru modificarea unităților administrativ-teritoriale sau pentru consultarea cetățenilor în legătură cu probleme locale importante. În cadrul referendumului, cetățenii votează cu „DA” sau „NU” pe fiecare dintre întrebările puse.

În acest caz, referendumul local din București va avea loc duminică, 24 noiembrie 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Condițiile de validare a referendumului

Potrivit Legii nr. 3/2000, referendumul este considerat valid dacă cel puțin 30% din persoanele înscrise în listele electorale permanente participă la vot. Rezultatul va fi validat dacă opțiunile exprimate reprezintă cel puțin 25% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale.

Cheltuielile pentru organizarea referendumului

Cheltuielile pentru organizarea referendumului vor fi împărțite între Guvern și Primăria Capitalei. Guvernul se va ocupa de partea logistică, inclusiv secțiile de vot și plata personalului, activități care se suprapun cu cele ale alegerilor prezidențiale. În schimb, Primăria Capitalei va acoperi costurile pentru tipărirea buletinelor de vot, transportul acestora și confecționarea urnelor de vot.

X