Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 8 septembrie, 2022. Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, că rod al rugăciunii lor.

Tatăl ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Tradiția Bisericii, consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al ÎI-lea.

Născută în chip firesc din Drepții Ioachim și Ana, Maica Domnului a fost și rodul rugăciunilor părinților ei. Ea va fi cea aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezența și la copți și la sirieni, separați de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul ei trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) și sinodul al patrulea (451).

Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul și Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Român Melodul în secolul al VI lea. Canonul care se cânta la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților frați după trup Ruf și Rufian;- Sfântului Sever;- Sfântului Artemidor;- Sfântului nou Mucenic Atanasie;- Icoanei Maicii Domnului din Kursk.

Mâine, facem pomenirea Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Recomandări

X